субота, 24 жовтня 2020 09:25

Під час випробування ракети загинуло 74 людини

Під час випробування ракети загинуло 74 людини
Балістична ракета Р-16 може подолати відстань в 8,5 тис. км. У США така зброя вже була. Фото: https://cdn12.img.sputnik.by

На стартовому майданчику космодрому "Байконур" у Казахстані 24 жовтня 1960-го вибухнула ракета Р-16. Згоріли 57 військовослужбовців і 17 конструкторів, офіцерів і обслуговуючого персоналу. Це найбільша катастрофа у історії космонавтики.

За 30 хв до запуску самовільно запустився двигун другого ступеня. Розжарені гази пропалили баки, паливо спалахнуло. Через мить з ракети вирвався вогняний потік. На стартовий бетон потекла азотна кислота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На космодромі вибухнула шахта

Ракета переламалася навпіл, впала на стартовий майданчик. Вибухове загоряння довго не могли загасити.

Рятуючись, люди намагалися втекти подалі від палаючої ракети, але через дуже високу температуру одяг на них спалахував і вони згорали. Опізнати трупи було неможливо. Від маршала Митрофана Недєлина залишилося чорна пляма і оплавлена Золота Зірка Героя Радянського Союзу. Головний конструктор Михайло Янгель вижив, бо відійшов покурити за межі майданчику. В той же день переніс серцевий напад.

Генсек Микита Хрущов засекретив подію. Пресі сказали, що Недєлін загинув в авіакатастрофі як і інші офіцери. Спецкомісія на чолі з головою президії Верховної Ради СРСР Леонідом Брежнєвим виявила, що на майданчику порушили техніку безпеки. Проте нікого не покарали.

Нову ракету запустили у лютому через рік. Замість конструктора Янгеля керівником програми "Пілотований космос" став українець Сергій Корольов.

24 жовтня 1963 року на космодромі Байконур в шахті "Десна-В" під час випробовування ракети стався вибух. В пожежі загинуло семеро військовослужбовців. За день до трагедії ракету МБР Р-9А вперше заправляють пальним.

Зараз ви читаєте новину «Під час випробування ракети загинуло 74 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі