четвер, 17 вересня 2020 11:34

Під час пожежі загинув український командир

Під час пожежі загинув український командир
Мар'ян Лукасевич організував курінь УПА "Вовки" Фото: wikipedia

Командир куреня УПА "Вовки" Мар'ян Лукасевич ("Ягода") загинув у селищі Жнятин – тепер Люблінського воєводства Польщі, 17 вересня 1945 року. Отруївся чадним газом внаслідок пожежі, влаштованої в селищі поляками.

Чоловік походив із Перемишля – нині Підкарпатського воєводства Польщі. Навчався у Тернопільській гімназії. Під час навчання брав участь в Українському спортивному товаристві "Поділля" - грав у футбол. Із початком Другої світової війни став добровольцем дивізії "Галичина". Отримав звання підстаршини 5-го полку.

У березні 1944 року приєднався до УПА на південній Володимирщині Волинської області. За місяць сформував сотню "Вовки" і став її першим командиром. Незабаром сотня перетворилась на курінь. Вояки боролися проти польської Армії Крайової та радянської Червоної армії на Холмщині та Підляшші, обороняли українське населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спалив документи й застрелився - командир повстанців не дався ворогу

У березні 1945 року став командиром Холмського Тактичного відтинку 28 "Данилів", організував другу сотню "Вовків". Протидіяли примусовій депортації українського населення із Закерзоння. Оволоділи ракетами до німецьких реактивних систем Nebelwerfer, сконструювали власні пускові установки й застосовували їх у боях проти поляків.

Повстанцям під керівництвом "Ягоди" вдалося викрити і знищити групу колишнього командира УПА і зрадника Василя Левочка - "Юрченка".

У вересні 1945 року Лукасевич підхопив малярію. Лікувався у Жнятині в одній із повстанських санітарних хат-криївок. 17 вересня загони польського Управління громадської безпеки розпочали облаву на село, а хату, де лежав командир та інші повстанці, охопила пожежа. Усі хворі отруїлися димом і загинули.

Мар'яна Лукасевича посмертно нагородили званням майора УПА і Срібним та Бронзовим Хрестом Бойової Заслуги.

Другий великий збір ОУН завершився у Кракові 4 квітня 1941-го. Він тривав протягом 4 днів. На ньому обрали провідника організації Степана Бандеру. Його заступником став Ярослав Стецько. У зборі взяли участь члени організації, які були налаштовані на збройну боротьбу за незалежність України. Вони створили Революційний провід ОУН.

Зараз ви читаєте новину «Під час пожежі загинув український командир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі