вівторок, 24 листопада 2015 12:35

Під час Голодомору з України масово вивозили продукти - документи

Документи з грифами "Таємно" і "Цілком таємно" з Російського державного архіву економіки (Москва) про вивіз продуктів з України в час Голодомору опублікував онлайн Центр досліджень визвольного руху в Електронному архіві avr.org.ua. Найбільше продуктів з голодуючої України СРСР вивозив до Німеччини, Англії, Голландії, Данії і Польщі.

 

Історики називають ці 252 документи ключовими для розуміння масштабів вивезення з СРСР, зокрема із охопленої масштабним голодом України, продуктів харчування.

"Навіть побіжний огляд цих документів дозволяє засвідчити жахливі факти визиску українських теренів, які стали у 1932–1933 роках територією смерті, — каже професор Геннадій Боряк, заступник директора Інституту історії України НАН України. — План експорту продуктів з України 1933 року становив понад 107 млн. руб. і був виконаний на 85%. Але порівняно з 1932 р. експорт продуктів з України збільшилися на 24%! Особливо значне збільшення спостерігалося за статтею продовольство - план виконано на 126%. А у відомстві Плодекспорту збільшення ще істотніше: виконання плану сягнуло 137,8%".

Найбільше з України під час Голодомору експортували яблука, томатну пасту (за окремими звітами, зокрема, у ІV кв. 1932 р., вона становила 2/3 усіх продуктів, що вивозилися за кордон), ніжинські солоні огірки (бочками). В інших звітах моторошно читати спокійні рядки: "Медосбор в 1933 году… на Украине был весьма хорошим, этим объясняется значительное перевыполнение плана…".

Як видно з опублікованих документів, перше місце за експортом продуктів у 1932–1933 роках займала Німеччина. Також значна частина експорту припадала на Великобританію, Нідерланди, Данію та Польщу. "Овочі вивозилися передусім до Англії та Афганістану, томатна паста – до Німеччини та Естонії, молоко – до Монголії, горох до Голландії", — розповідає історик.

Більшість документів походить з архіву Наркомату зовнішньої торгівлі (ф. 413), деякі – з фонду Наркомату постачання СРСР (ф. 8043) Російського державного архіву економіки (Москва).

Документи доступні на сайті Е-архіву визвольного руху за посиланням: http://avr.org.ua/index.php/Ust/169/?a=1.

Зараз ви читаєте новину «Під час Голодомору з України масово вивозили продукти - документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі