неділя, 20 січня 2013 15:13

"Петлюру в Києві ви не побачите, для нашого істеблішменту він не герой" - історик

"Петлюру в Києві ви не побачите, для нашого істеблішменту він не герой" - історик
Історик переконаний, що Петлюра - безумовний український національний герой. Фото: Анатолій БАБАК

Український історик, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства Ігор Гирич не розуміє, чому в Києві досі немає жодного пам'ятника національному герою Симону Петлюрі.

Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Симона Петлюру в Києві ви не побачите, для нашого істеблішменту він не герой. За кордоном святкувався ювілей Петлюри 130 років із дня його народження, а на державному рівні він не святкувався. Було питання про зведення пам'ятника Петлюрі в Києві – пам'ятника тут досі немає, і в Полтаві немає, де він жив. Але те, що це людина світла і має безумовний подвиг на славу України – це однозначний факт", - заявив науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицям Петлюри і Мазепи хочуть повернути назви часів царату

"Та сила, що прийшла до нас у 1918 році – це окупант, загарбник. Ми мали справу з загарбником, а Петлюра – це захисник, людина, яка відійшла з військами і воювала до кінця. Тому він безумовний національний герой", - наголосив Гирич.

За його словами, схожа доля історичного забуття й у героїв Холодного Яру.

"Так само Холодноярська республіка. А що ми цих людей реально реабілітували в нашій історичній пам'яті? Абсолютно ні. Скажімо, ті брати Чучупаки. Слава Богу, зараз відновлена їхня могила і навіть є вулиці Чучупаків у селі Мельники. Але, здається, лише на рівні села Мельники ці люди героями й залишаються. Для Києва вони чомусь не герої", - констатував історик.

Зараз ви читаєте новину «"Петлюру в Києві ви не побачите, для нашого істеблішменту він не герой" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі