четвер, 12 вересня 2019 15:38

Первісні люди різали тварин мініатюрними лезами

Первісні люди різали тварин мініатюрними лезами
Знайшли інструменти кам'яної доби. Фото: Tel Aviv University

Знайшли крихітні кам'яні леза, якими давні люди різали тварин. Інструменти знайшли на Близькому Сході. Їм від 300 до 500 тис. років.

Крихітні кремнієві інструменти зробили представники Ашельської культури. Їм переробили з більших викинутих виробів, йдеться в статті EurekAlert!.

Міжнародна група дослідників провела експертний аналіз 283 крихітних крем'яних виробів.

"Аналіз включав мікроскопічні спостереження зносу, а також органічних і неорганічних залишків. Ми шукали ознаки крайового пошкодження, плям, поліровок і органічних залишків, які потрапили в поглиблення в крихітних пластівцях кременю, щоб зрозуміти, для чого використовувалися пластівці", - пояснив доктор Флавій Вендітті.

Археологи з'ясували, що зразки кременю були не промисловими відходами, а навмисно створеним продуктом і призначалися для конкретного використання.

"Протягом десятиліть археологи не звертали уваги на ці крихітні пластівці. Замість цього акцент був зроблений на великі, ретельно продумані ручні сокири та інші вражаючі кам'яні інструменти. Але тепер у нас є вагомі докази, що підтверджують життєво важливе значення використання дводюймових пластівців", - говорить професор Ран Баркай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядали люди у давнину - реконструкція

Крихітні інструменти використовувалися на стадіях процесу обробки м'яса. З їх допомогою добували кістковий мозок та різали суожилля.

"У нас є уявлення про стародавніх людей як громіздких, великих істот, які нападали на слонів з великою кам'яною зброєю. Потім вони з'їдали якомога більше цих слонів і засипали. Насправді, вони були набагато складнішими. Крихітні пластівці працювали як хірургічні інструменти, для делікатного різання частин туші слонів, а також інших тварин", - каже професор Баркай.

Археологи виявили просвердлений череп у поховальній камері древнього міста Евромус, Туреччина. Вчені вважають, що він є свідченням операції на мозку, яку провели 2,2 тис. років тому. Так лікували головний біль.

Зараз ви читаєте новину «Первісні люди різали тварин мініатюрними лезами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі