вівторок, 20 серпня 2013 17:22

Перстень-убивцю розкопали у Болгарії

Автор: Фото: newsbg.ru
 
Болгарські археологи виявили перстень 14 століття зі спеціальним поглибленням для отрути. Знахідку розкопали на мисі Каліакрія. Це перший знайдений в країні перстень для вбивств, повідомила доцент Боні Петрунова, заступник директора Національного археологічного музею, під чиїм керівництвом і проходять розкопки.

Сенсаційну знахідку виявили ??на місці, де жили аристократи Добруджанського деспотства, - у дворі міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стародавні єгиптяни носили на ногах мідні перстені

Перстень, виготовлений з бронзи, являє собою одне кільце з припаяною до нього круглим схованкою, прикрашеною грануляцією. У схованці штучно зроблено невеликий отвір, через який можна непомітно висипати в чашу отруту. Перстень належав чоловікові, який, швидше за все, носив його на мізинці правої руки.

Петрунова пояснила, що в багатьох античних перснях робили невеликі отвори для того, щоб, як стверджують ювеліри, напівкоштовні або дорогоцінні камені "дихали". Однак у знайденому персні немає місця для установки каменів, і тому отвір, швидше за все, зроблено для отрути.

Автор: Фото: newsbg.ru
 
При розкопках, розпочатих у 2011 році, археологи виявили більше 30 золотих прикрас, золотих перснів і сережок, прикрашених бісером. "Немає жодного сумніву в тому, що отвір був навмисне зроблений і перстень носили на правій руці, тому що отвір зроблено так, щоб було зручно висипати отруту в чашу. Природно його не носили постійно, а одягали лише для певної мети і за необхідності", пояснила ще Боні Петрунова.

На думку Петрунової, найімовірніше перстень пов'язаний з конфліктом між правителем Добруджанського деспотства Добротіца і його сином Іванком Тертером, які ненавиділи один одного. Знахідка пояснює багато нерозгаданих смертних випадків на мисі Каліакрия серед благородних осіб і аристократів 14 століття.

Зараз ви читаєте новину «Перстень-убивцю розкопали у Болгарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі