четвер, 15 серпня 2013 13:54

Першу російську Олімпіаду 1913 року провели у Києві
9

Головні олімпійські чиновники Російської імперії. У центрі - великий князь Дмитро Романов
Фото: Фото: istpravda.ru
Церемонія відкриття ігор в Києві
На церемонії відкриття українські гімнастки виконали національний танець з граблями

Перша в Російській імперії Олімпіада пройшла в 1913 році в Києві. Ми пропонуємо згадати про цю маловідому сторінку історії.

Ці фотографії були опубліковані на початку минулого століття американським видавництвом Detroit Publishing Co. Зараз альбом знаходиться у вільному доступі на сайті Бібліотеки Конгресу США.

На Олімпійських іграх 1912 року в Стокгольмі російська команда атлетів, очолювана великим князем Дмитром Романовим, посіла серед 18 країн-учасниць передостаннє місце. Тоді журнали назвали безславний виступ олімпійців "ганьбою всія російського народу". І от, щоб не допустити таких провалів у майбутньому, великий князь розпорядився щороку проводити в Росії свої олімпіади. Першим містом, де було вирішено провести "пробну мобілізацію всіх російських спортивних сил", став Київ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплюнув решту зубів і вернувся на ворота

Урочисте відкриття Першої всеросійської олімпіади відбулося 20 серпня 1913 року. На церемонії були присутні приблизно 10 тисяч глядачів, близько 600 учасників з 15 спортивних організацій з дев'яти міст імперії.

Самі ігри залишили у публіки двояке враження. З одного боку, на іграх було побито вісім всеросійських рекордів і один світовий. Це були перші спортивні змагання в Росії, в яких брали участь жінки (і брали участь непогано: наприклад, легкоатлетка Наталія Попова, подолавши дистанцію в 100 метрів за 13,1 секунду, встановила світовий рекорд серед жінок, який протримався сім років).

З іншого ж боку, всіх гостей Російської олімпіади неприємно вразила слабка організація ігор. "Самі змагання пройшли благополучно, доставивши багато лаврів Петербургу та іншим приїжджим. Але коли лауреати протягнули руки за лаврами, таких не виявилося... У момент роздачі призів, скликані на іподром переможці, яких було присуджено золоті та срібні нагороди, пішли ні з чим: медалі не були готові!".

За рік, у серпні 1914 року, в Ризі пройшли ігри Другої Російської олімпіади. Більше подібних змагань в Російській імперії не проводили.

Зараз ви читаєте новину «Першу російську Олімпіаду 1913 року провели у Києві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі