Ексклюзиви
вівторок, 02 жовтня 2018 12:53

Першу національну гвардію створили із селян

Першу національну гвардію створили із селян
Павло Скоропадський розпочав формування українського козацтва. Фото: haidamaka.org

Гетьман Павло Скоропадський розпочав формування національної гвардії - козацьких загонів. 2 жовтня 1918-го він розпочав набір із селян. Їм надали пільги.

Українське козацтво складалося з 8 кошів у межах кожної губернії. Кіш складався з 14 полків, пише haidamaka.org.ua

Скоропадський планував поновити козацькі організації, які повинні були розглядатися як окремий стан населення. У козачому реєстрі перебувало 150 тис. родин.

Очолювала Українське козацтво Велика Козацька Рада, головою якої був гетьман. Йому підпорядковувалися призначені ним кошові отамани. Обиралися отамани з найкращих військових і представників відомих козачих родин.

Скоропадський не встиг закінчити формування національної гвардії, бо у листопаді 1918-го проти гетьмана підняли повстання. 14 грудня війська Симона Петлюри увійшли до Києва. Гетьман якийсь час переховувався, потім емігрував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську історію Павло Скоропадський вивчав за книжками свого політичного супротивника Михайла Грушевського

В еміграції екс-гетьман став одним із засновників Українського союзу хліборобів-державників. 16 квітня 1945-го під час бомбардування Мюнхена союзницькою авіацією гетьмана було смертельно поранено.

Гетьманський рух в еміграції мав осередки в Європі, Америці, Китаї. 1939-го перед війною гетьман вислав до Англії сина Данила. Щоб той продовжив гетьманську справу, якщо у війні переможуть союзники. Це не означало, що гетьманич Данило мав перейняти булаву батька. Закон про спадкоємність, підписаний Скоропадським, передбачав вибори нового гетьмана у випадку смерті попереднього.

Зараз ви читаєте новину «Першу національну гвардію створили із селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути