середа, 04 жовтня 2023 07:55

Перший супутник запустили завдяки українцю

Перший супутник запустили завдяки українцю
Супутник мав найменування СП-1 - Простий Супутник 1 Фото: wikipedia

Перший у світі штучний супутник Землі вийшов на орбіту 4 жовтня 1957-го. Керував будівництвом та запуском українець Сергій Корольов.

В умовах Холодної війни СРСР дуже поспішав, адже американці також планували запустити власний супутник та довести технічну відсталість супротивника.

Радянські інженери, вихідці з різних країн, побудували корпус з двох полусфер, герметичність яких забезпечували гумові прокладки. Скріпили за допомогою 36 болтів. Супутник мав вигляд сфери з 4-ма антенами, які підключили до 2-х радіопередавачів на батареях. Загалом апарат важив близько 83 кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанії Маска дозволили запустити супутники для безкоштовного інтернету

Запуск здійснили з полігону міноборони СРСР "Тюра-Там" - тепер космодром Байконур у Казахстані. Вивели на орбіту за допомогою ракети-носія "Супутник". Її створили на базі міжконтинентальної балістичної ракети.

Апарат перебував на орбіті 92 доби та зробив 1440 обертів навколо землі. Радіопередавачі у космосі пропрацювали лише 2 тижні. Незважаючи на це, вченим вдалося вивчити верхні шари іоносфери планети.

Запуск завдав значного удару по міжнародному престижу США. Американці були переконані у значній технічній відсталості СРСР, але визнали першість союзу. Їхній власний супутник "Explorer-1" вийшов на орбіту в лютому 1958.

Космічний корабель "Восток-1", пілотований радянським льотчиком Юрієм Гагаріним, стартував о 9:07 ранку 12 квітня 1961 року з космодрому "Байконур" в Казахстані.

26-річного Юрія Гагаріна вибрали у космонавти з-поміж 3 тисяч льотчиків. Він пройшов найважчі випробування у Москві: барокамера, центрифуга, тести, аналізи. Генеральний конструктор космічної техніки Сергій Корольов вирішив, що в космос полетить він.

Зараз ви читаєте новину «Перший супутник запустили завдяки українцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі