пʼятниця, 05 січня 2018 04:20

Перші українські гроші називали "горпинками"

Перші українські гроші називали "горпинками"
100 карбованців. Фото: Вікіпедія

5 січня 1918 року в обіг увійшла перша банкнота Української народної республіки - купюра номіналом в 100 карбованців.

Ще влітку 1917 року голова Центральної Ради Михайло Грушевський оголосив конкурс на кращі ескізи українських паперових грошей. Участь взяли відомі художники. Грушевський поставив умову – на купюрах має бути розроблено герб України. Художники запропонували тризуб із хрестом, зображення козака з мушкетом і навіть свастику. Художник Георгій Нарбут (1886 — 1920) вибрав тризуб. Бачив такий знак на злотниках та срібниках часів князя Володимира. Оригінальний знак одразу запам'ятався українським патріотам. Комісія з урядовців, вчених, митців вибрала 12 зразків державних банкнот Нарбута з поміж трьох сотень ескізів інших претендентів.

Графік розмалював банкноти орнаментами в дусі українського бароко XVII—XVIII століть, декоративними шрифтами. У центрі намалював великі стилізовані, прикрашені орнаментом цифри 100 зеленого кольору. Вгорі зліва вказав номінал російською мовою, угорі праворуч — польською. Внизу в центрі — номінал на ідиш, через що карбованці в народі інколи називали єврейськими грошима. У написах вказав назву і номінал банкноти, рік випуску і забезпечення золотом. 1 карбованець містив 17,424 частки чистого золота. На аверсі — підписи директора Державного банку УНР Кривецького і скарбника Войнилова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третім Універсалом проголошено Українську народну Республіку

Перший грошовий знак номіналом у 100 карбованців надрукували на щільному папері 170х105 мм без водяних знаків в друкарні Кульженка на вулиці Пушкінській, 4. В народі гроші одержали спочатку назву "кульжинок", за прізвищем власника друкарні. Згодом їх назвали "горпинками" через схожість орнаменту до традиційної вишивки на українському жіночому одязі. Кияни називали жіночі фартушки із вишивкою "горпинками". Офіційний тираж — 55 тисяч на загальну суму 5,5 мільйонів карбованців.
Папір і фарби купюр були неякісними - кольори тьмяні, приглушені, коричнево-жовтуваті, на реверсі – зеленувато-сині. Нарбут сам ледь зміг впізнати свої банкноти через низький рівень поліграфії. В обіг одразу потрапила велика кількість фальшивих банкнотів.

1 березня 1918 року Центральна Рада запровадила нову грошову одиницю – гривню, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця. Наступного Директорія оголосила про зміцнення золотого вмісту української валюти. Хотіли переплавити усі мідні пам'ятники російським царям на дрібну монету. Але розпочати випуск монет так і не вдалось через більшовицький наступ.

Зараз ви читаєте новину «Перші українські гроші називали "горпинками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі