пʼятниця, 03 листопада 2017 04:20

Перша собака у космосі померла через перегрів кабіни супутника

Перша собака у космосі померла через перегрів кабіни супутника
Перша собака у космосі Лайка. Фото: Вікіпедія

3 листопада 1957 року Радянський Союз вперше запустив живу істоту - собаку на прізвисько Лайка на орбіту. Політ "Супутника-2" мав перевірити безпеку знаходження в космосі для людини. Повернення тварини на Землю не передбачалося.

Для експериментів відбирали маленьких дворняг вагою 6–7 кг, віком від 2 до 6 років. Вони краще за породистих собак переносили фізичні навантаження. Для дослідів брали лише сучок – на відміну від кобелів їм не потрібно було піднімати ноги, щоб справити природні потреби. Мали бути світлої масті, щоб контрастно виглядати на фотографіях. Собаки проходили тренування у макеті кабіни корабля, на центрифугах. Їх привчали носити датчики і гермошоломи. Харчували желеподібною речовиною із трубки. Відходи справляли у спеціальний мішечок. Відібрали 10 найкращих собак, у фінал вийшли три: Альбіна, Лайка і Муха. На не надто привабливій зовні Мусі випробовували системи життєдіяльності на Землі. У Альбіни народилися цуценята - її пошкодували. Першим пасажиром "Супутника-2" стала 3-річна Лайка, а Альбіна - дублером. Лайку вибрали за витривалість і спокійний характер. Крім того, вона була яскравою собакою, світлою з темно-коричневими плямами на морді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Китайський космонавт розповів, як на орбіті з'їв собаку

На Байконурі Лайку садили на кілька годин в кабіну, де вона звикала до датчиків, комбінезона і перебування в замкнутому просторі. Комбінезон Лайки кріпився до контейнера маленькими тросами. Їх довжина дозволяла Лайці приймати лежаче, сидяче положення і трохи пересуватися назад - вперед. Перед польотом Лайці зробили операцію - встановили датчики дихання на ребра і датчик пульсу біля сонної артерії.

За кілька годин до старту собаку помістили в герметичну кабіну на супутнику. Кабіну довелось відкрити — собака нервувала і вчені дали попити їй води. Запуск супутника пройшов вдало, показники собаки були в нормі перші кілька годин. На четвертому оберті навколо Землі вчені не почули пульс Лайки. Через помилки в розрахунках кабіна супутника стала перегріватися, Лайка в муках і паніці померла. Інформацію одразу засекретили. Протягом тижня Лайка була офіційно "жива". Радянські газети періодично публікували звіти про її здоров'я. Після цього заявили, що тварину безболісно приспали - евтаназію ввели з їжею. Лише через 45 років росіяни оприлюднили справжні факти про загибель собаки. "Супутник-2" обертався навколо Землі ще п'ять місяців, а потім згорів, увійшовши назад в атмосферу. У радянських школах провели "роз'яснювальну роботу": педагоги розповідали школярам про те, які важливі для СРСР польоти в космос. А пожертва життям Лайки в освоєнні Всесвіту — на благо людству. Лайці спорудили пам'ятники в Москві, Франції, Греції.

Через три роки після польоту Лайки у космос запустили собак Білку і Стрілку. Вони першими повернулися з орбіти. Ще через рік у космос полетів Юрій Гагарін.

Зараз ви читаєте новину «Перша собака у космосі померла через перегрів кабіни супутника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі