неділя, 25 лютого 2024 06:00

Перепис показав, яку мову кияни вважають рідною

Перепис показав, яку мову кияни вважають рідною
Члени Південно-Західного відділу імператорського Російського географічного товариства опублікували 7 томів "Трудов Юго-Западной экспедиции". Фото: geokyiv.org

У Києві 25 лютого 1873-го створили Південно-Західне відділення Російського географічного товариства. Особливу увагу вчені звертали на вивчення Києва. Ініціатор створення товариства Павло Чубинський провів у місті перепис. Він показав, що більшість киян вважають рідною мовою українську.

Після численних прохань і пропозицій, 1873-го правління Російського Географічного товариства та царський уряд погодилися на заснування Південно-Західного відділу. Сформували таку його роль: "вивчення губерній Київського навчального округу у всіх тих напрямках, які складають предмет дослідження товариства і особливо з статистики та етнографії". Першим головою був меценат Григорій Ґалаґан, секретарем - поет Павло Чубинський.

Товариство розгорнуло активну культурно-освітницьку та науково-дослідницьку роботу. Згуртувалися навколо організації українська інтелігенція та меценати. Науковці склали програму комплексного краєзнавчого дослідження території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили ввозити українські книжки

При товаристві заснували бібліотеку, яка налічувала понад 1 тис. наукових видань. Був музей, що мав близько 3 тис. експонатів. Товариство взяло участь у географічному конгресі та виставці в Парижі. Популяризували українську народну музику, кобзарський спів, влаштовували концерти, видавали книги.

Наприкінці 1873 року відділ складався із 102 членів, з яких 57 перебувало в Києві, 45 – поза ним.

Після Емського указу 1876-го відділ ліквідували.

Указ про заборону друку будь-яких книжок українською підписав російський імператор Олександр ІІ 30 травня 1876-го. За назвою німецького курортного містечка, де тоді відпочивав самодержець, указ назвали Емським.

Зараз ви читаєте новину «Перепис показав, яку мову кияни вважають рідною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі