четвер, 28 січня 2016 15:47

"Палац справедливості" пам'ятає усі скандали Галичини

"Палац справедливості" пам'ятає усі скандали Галичини

Помітне місце серед будівель поаминулого століття належить так званому "Палацу справедливості" – приміщенню Галицького Крайового Суду у Львові.

Хоча він на разі вже не виконує свого первісного призначення, проте все ще зберігає сліди минулої величі та подій.

Початково на цьому місці розміщувався монастир кармелітів із костелом святого Леонарда. Частину цієї території займав приватний житловий будинок. У середині 1870-х років будинок перебудовано за проектом Юліана Захаревича і у ньому було розташовано Крайовий повітовий суд.

Палац Справедливості був збудований у стилі віденського неоренесансу і несе у собі атмосферу історії Галичини кінця ХІХ ст. Будівлю було розміщено на тодішній вулиці Стефана Баторія. Скульптурну групу на фасаді у 1893 році виконав скульптор Леонард Марконі, а північний вестибюль було прикрашено алегоричною скульптурою правосуддя яку у 1896 р. виконав Антоній Попель. Зал другого поверху був оформлений ліпним декором та розписами художників школи Яна Матейка.

У свій час за стінами Палацу Справедливості відбувалося багато гучних судових процесів. Тут відбувся суд над Михайлом Павликом і Остапом Терлецьким. Як уже згадувалось, до побудови Палацу на його місці розташовувався старий монастир Кармелітів, де до 1889 року містилася в'язниця. Там, умови утримання в'язнів вважалися найгіршими серед усіх тогочасних львівських тюрем. Саме в тій в'язниці відбував покарання український письменник Іван Франко у 1877—1878 роках.

Перш ніж дійти до сьогоднішнього стану, будівля Палацу Справедливості змінювала ще декілька призначень. Тут розміщувалася військова кафедра, також кафедра радіозв'язку Львівського політехнічного інституту. В наші дні тут знаходиться 19-й корпус Національного університету "Львівська політехніка", де розміщені три інститути: архітектури, комп'ютерних технологій, і донедавна, що досить символічно – права та психології.

Зараз ви читаєте новину «"Палац справедливості" пам'ятає усі скандали Галичини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі