Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 17:21

Отаман Блакитний переконав червоноармійців почати повстання проти більшовиків

Отаман Блакитний переконав червоноармійців почати повстання проти більшовиків
Сьогодні народився отаман Холодного яру Кость Пестушко. Фото: enigma.club

26 лютого 1898 року народився Кость Пестушко-"Блакитний" - отаман Степової дивізії і Головний отаман Холодного Яру.

Він народився у заможній селянській родині в с. Ганнівки Петрівського району Кіровоградської обл. До 1915 року Пестушко навчався в механіко-технічному училищі в Олександрівську- сучасний Запорізький університет. Пішов добровольцем на Першу світову війну. Воював на Турецькому фронті, за хоробрість був нагороджений двома Георгіївськими хрестами. Закінчив офіцерську школу в м. Горі, дослужився до офіцерського чину. В ранзі підпоручика командував ротою на Західному фронті, повідомляє enigma.club.

1918 року приєднався до армії УНР. 1919-го став командиром Середньодніпровської групи, яка формально підпорядковувалася Несторові Махну. Брав участь у повстанні проти білогвардійської Добровольчої армії. Перейменував Середньодніпровську групу, в яку входили 3000 бійців на Республіканське військо і діяв самостійно.

В січні 1920 року повертається до рідного села. Там його обрали головою волосного революційного комітету і комісаром волості с. Ганнівки. Був на посаді до 10 травня 1920 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Думав три дні і відмовився - як Євгену Чикаленку пропонували стати гетьманом

Отаману вдалось переконати мобілізованих у Червону армію селян об'єднатися в повстанський загін. У травні 1920 р. він створив та очолив Степову дивізію. Вона налічувала від 12 до 18 тис. бійців. Вів боротьбу з більшовиками партизанськими методами.

Очолив повстання восени 1920 року на Херсонщині, Катеринославщині, в Київській губернії, зокрема в Холодному Яру. Командував Першою Олександрійською повстанською армією. Після того, як дивізія об'єдналась із Холодноярськими збройними силами, Костя Блакитного 24 вересня 1920 року на конференції повстанців у містечку Медведівці обрано головним отаманом Холодного Яру. Склав із себе повноваження в жовтні 1920 року.

Повстанський рух під проводом отамана Степового-Блакитного восени 1920 року охопив усю Херсонщину і частину Катеринославщини.

Кость Пестушко загинув 9 травня 1921 року в бою з підрозділом криворізьких чекістів. Похований у рідному селі.

26 грудня 1886 року в Трипіллі на Київщині народився політичний діяч Данило Терпило. Під час революції 1905—1907 років він із товаришами організував Трипільський гурток соціалістів-революціонерів. Влітку 1908 року Данила арештували за державні злочини та засудили до заслання в Архангельську губернію в село Холмогорки.

Зараз ви читаєте новину «Отаман Блакитний переконав червоноармійців почати повстання проти більшовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути