неділя, 04 березня 2018 04:20

Останній козацький гетьман ліквідував митниці між Україною та Росією

Останній козацький гетьман ліквідував митниці між Україною та Росією
Гетьман Кирило Розумовський. Фото: вікіпедія

4 березня 1750 року на раді української старшини в Глухові граф Кирило Розумовський був заочно обраний гетьманом України. 5 червня він був офіційно затверджений гетьманом України.

Кирило Григорович Розумовський (1728—1803) походив з родини городового козака Григорія Розума. В1731 році російський полковник Федір Вишневський забрав юнака до Петербурга в хор при царському дворі. Красивого співака покохала царівна Єлизавета Петрівна. Через кілька років, вже під прізвищем Розумовського, він став управителем двору і маєтків царівни. А після її коронації одержав звання обер-єгермейстера і ряд маєтків у Росії та в Україні. В 1744 році під час поїздки імператриці Україною Розумовський передав їй лист від козацької старшини. Єлизавета Петрівна погодилась відновити гетьманство, ліквідоване у 1734 році по смерті Данила Апостола. 16 травня 1747 року видала указ "Про буття в Малоросії гетьманові за колишніми норовами і звичаями". Козацьким старшинам надійшла вимога підтримати клопотання про обрання гетьманом саме Кирила Розумовського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катерина II керувати Україною доручила генералові Петру Румянцеву

3 березня 1751 року російська імператриця вручила Кирилу Розумовському владні гетьманські клейноди — булаву, прапор, бунчук, печатку та литаври. У Петербурзі за відносини з Українським гетьманатом стала відповідати Колегія іноземних справ Російської імперії. 22-річний гетьман більше проживав у Петербурзі, ніж в Україні, тому доручив правління старшині. Своє гетьманування розпочав з того, що відмінив різні обтяжливі збори з населення Лівобережної України. Ліквідував митниці між Україною та Росією, що полегшило життя купців, але зменшило доходи до скарбниці Українського гетьманату. Великою пільгою для козацької старшини став гетьманський дозвіл на виробництво горілки. Однією з найголовніших справ Розумовського на гетьманській посаді стало реформування судового устрою України. За його наказом і сприянням в Україні було збудовано чимало православних церков, довгий час відбудовував спалений росіянами у 1708 році Батурин.

Нава цариця Катерина II змусила Кирила Розумовського відмовитися від гетьманства. Йому було пожалувано чин генерал-фельдмаршала, великі володіння в Україні та довічне грошове утримання в розмірі 60 тис, крб. щорічно. 10 листопада 1764 року оголошено маніфест про ліквідацію гетьманства. Позбавлений гетьманства, проживав у Петербурзі, Москві, тривалий час перебував за кордоном, лише 1794 р. переїхав на постійне проживання в Батурин. Помер у січні 1803 року. Гетьмана Кирила Розумовського поховали у склепі в церкві Воскресіння Христового, що була збудована перед тим на його кошти.

12 грудня 1764 року цариця Катерина II ліквідувала Гетьманщину. Керувати Україною доручила російському генералові Петру Румянцеву. А за дев'ять років, 1783-го, по всій території України запровадила кріпацтво. З часів правління Катерини II Лівобережна Україна стала називатися Малоросією, Правобережжя — Південно-Західним краєм, а південна частина України — Новоросією. За указами імператриці 1775 року була остаточно знищена Запорізька Січ.

Зараз ви читаєте новину «Останній козацький гетьман ліквідував митниці між Україною та Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі