субота, 23 травня 2020 08:20

Орлеанську діву продали союзники

Орлеанську діву продали союзники
Жанна д'Арк народилась в селі Домремі в родині збіднілих дворян. Жан Огюст Домінік Енгр намалював "Жанна д'Арк на коронації Карла VII в Реймському соборі". 1854 рік

У битві при Комп'єні 23 травня 1430-го бургундці взяли в полон Жанну д'Арк, котру згодом вони продали англійцям. За два роки Орлеанську діву звинувачують в єресі й чаклунстві.

Жанна д'Арк народилась в селі Домремі на кордоні Шампані і Лотарингії в родині збіднілих дворян. Чула голоси архангела Михаїла і святої Катерини Олександрійської, вважала, що її доля – врятувати Орлеан і вигнати англійців з Франції. Оголошує військовим про свою місію. Карлу VI каже, що послана небом для порятунку Франції. Той вірить - призначає її полководцем війська, яке вирушало на визволення Орлеана у квітні 1429 року.

"Вона наша Орлеанська Діва" – скандують французькі солдати. Звільнення Орлеана стало переломним етапом у тривалій і кривавій війні. Перемоги слідували одна за одною. Влітку того року Карла урочисто коронують. По всій Франції переповідають легенди про чудесні подвиги Жанни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жанна д'Арк попросила перевірити її на незайманість

23 травня 1430-го вона потрапила в полон бургундцям. Вони продали її англійцям В листопаді 1430 року Жанна була перевезена в Руан, над нею розпочався суд за звинуваченнями у єресі та зв'язку з дияволом. Інквізиція висунула 12 статей звинувачення.

30 травня 1431-го її стратили - спалили на вогнищі, ешафот оточили шеренги англійських солдатів. Коли полум'я згасло, кат піднявся на ешафот і знайшов там її серце. Перед стратою йому звеліли спалити все дощенту. Англійці боялися, що останки Діви розтягнуть на реліквії. Через 25 років після загибелі Жанна Д'Арк була реабілітована і визнана національною героїнею.

18 квітня 1909 року Ватикан в особі Папи Пія X канонізував Жанну д'Арк. Наступного року її визнали святою.

Зараз ви читаєте новину «Орлеанську діву продали союзники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі