вівторок, 16 лютого 2021 20:46

Опублікували унікальні матеріали щодо примусового переселення українців
5

Завірена копія карти — додатку до договору між СРСР та ПНР про обмін територіями від 15 лютого 1951 року
Фото: http://avr.org.ua/
Завірена копія договору
Спеціальне повідомлення від 18 березня 1952 року про «порушення совєцької законності» під час переселення мешканців Сколівського та Славського районів Дрогобицької області в Забузький район Львівської області
Повідомлення в МҐБ СССР від заступника міністра державної безпеки Совєцької України Попереки про хід виселення станом на 5 жовтня 1951 року
Спеціальне повідомлення від 26 вересня 1951 року за результатами поштової цензури 10 серпня — 10 вересня від переселенців в Одеську область, що хочуть виїхати до Польщі

Центр досліджень визвольного руху та Архів служби безпеки України опублікували колекцію документів про "обмін територіями та населенням" між Польщею та СРСР 15 лютого 1951 року. Такі дії пояснювали економічними інтересами двох держав: Польща потребувала територій із запасами нафти та газу, СРСР - вугільних родовищ.

Понад 7167 українських родин із 44 населених пунктів Бойківщини примусово переселили в степи південної України.

"Документи ілюструють історію "Акції-51" - останнього обміну територіями між Радянським Союзом та Польщею. Тоді від України на користь Польщі відокремили Нижньо-Устрицький район Дрогобицької області. Взамін, дали Забузький район Львівської області. Документи зберігалися в кількох різних фондах архіву СБУ, зокрема радянської контррозвідки. В радянський час вони усі були засекречені. Відкриття доступу відбувалося поступово на початку 1990-х. З більшості зняли гриф "таємно" у 2008-2010 роках, з решти – 2015-го, коли прийняли закон "Про доступ до архівів репресивних органів", - розповів кореспонденту Gazeta.ua директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут.

"Акція-51" відома у наукових колах, але не широко знана. А архіві не бачили щоб дослідники працювали з цими документами. Тому вирішили опублікувати їх, щоб показати існування такої сторінки історії.

"Переселенням займалися різні інституції. Ми виставили документи МГБ. Матеріали по "Акції-51" також зберігаються у обласному архіві у Львові, Центральному державному архіві громадських об'єднань та Центральному державному архіві вищих органів влади у Києві. Іще повинні бути у архівах тих областей куди переселяли людей – Одеської, Херсонської, Миколаївської та Донецької.

Опубліковані документи, що стосуються забезпечення проведення обміну територіями – плани та звіти. Є доповіді про те, як проводили переселення, кого переселяли, що вони писали рідним у листах.

"Фактично мешканців з Нижньо-Устрицького району переселили на південь України. Люди забирали своє майно і залишали хати. Будівлі та все інше залишалося на місці, що потребувало обліку. Окремим завданням стояла боротьба з ОУН-УПА. Треба було провести максимальну зачистку. Органи МГБ мали ще контролювати і шпигувати за польською комісією. Виявляли тих, хто не "внушал доверия". Фіксували антирадянські розмови", - зазначає дослідник.

Відповідальним за проведення обміну територіями та переселення був начальник УМГБ Дрогобицької області Микола Мороз. Прийняттям Забузького району до складу Радянської України займався начальник Управління МДБ УРСР по Львівській області Володимир Майструк. Їх контролював міністр держбезпеки Радянської України Микола Ковальчук.

"Доповідали про тотальне прочісування території колишніх польських територій і виявлення 3-х пустих криївок УПА. Тільки після повної перевірки дали дозвіл на переселення людей з Івано-Франківщини", - розповідає.

Понад 32 тис. чоловік, переважно бойків, виселили в південноукраїнські степи.

Автор: http://avr.org.ua/
  Повідомлення в МҐБ СССР від заступника міністра державної безпеки Совєцької України Попереки про хід виселення станом на 5 жовтня 1951 року
Повідомлення в МҐБ СССР від заступника міністра державної безпеки Совєцької України Попереки про хід виселення станом на 5 жовтня 1951 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показував справжнє життя в СРСР - архів опублікував роботи українського повстанця-графіка

"Там були важкі умови. Люди обурювалися, натомість влада намагалася показати переселення, як добровільне. Однак це не було схоже на типову радянську депортацію, коли виселяли раптово. Тут спочатку діяли пропагандистські бригади, які розповідали як добре жити у Великій Україні, в степах, де заможні колгоспи. Організували показові поїздки для молоді на південь. Органи МГБ намагалися відслідковувати настрої переселенців читаючи пошту, але з неї було видно, що мешканці цьому не вірили", - пояснює Андрій Когут.

"Нам розповідають казки, що на великій Україні добре жити, але ми знаємо совєтів і що не варто вірити їм в цьому", - писав один із мешканців.

Тим, хто не погоджувався, погрожували Сибіром. Люди обирали менше зло і їхали в степ.

"Тут так спекотно, що неможливо витримати, все згоріло від сонця, - писав у листі до рідних переселений в Одеську область. - Будинки ліпимо з болота, тому що лісу тут немає. Годують нас горохом, хлібом, дають пів літра молока на день. Такий був дощ, що трохи все не згинуло. Напевно, тут загинемо усі".

До збірки опублікованих документів увійшли: сам договір обміну та копія радянського примірника карти обміну, описи кордонів ділянок, що відходили до двох держав, повідомлення з результатами цензури пошти переселених, повідомлення про "порушення совєцької законності" під час переселення мешканців, звітні документи про хід виселення. Подивитися їх можна за посиланням.

Нещодавно опублікували 40 документів з кримінальної справи письменника Валер'яна Підмогильного. В інтернет виклали ордер на обшук у будинку "Слово", анкети, протоколи допитів.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували унікальні матеріали щодо примусового переселення українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі