вівторок, 03 серпня 2021 17:57

Опублікували кримінальну справу розстріляного чекістами поета

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом СБУ опублікували 43 документи зі справи поета, прозаїка й перекладача Майка Йогансена. 1937 року його розстріляли чекісти за сфабрикованими звинуваченнями.

До збірки документів увійшли: ордер на обшук і арешт поета, анкета, протоколи обшуків і квитанція з переліком речей арештованого, протоколи допитів письменника, свідків і протоколи очної ставки, обвинувальний висновок у справі, довідка про виконання розстрілу, передає "Історична Правда".

Автор: avr.org.ua
  Довідка про виконання вироку (розстріл) Майка Йогансена від 27 жовтня 1937 р.
Довідка про виконання вироку (розстріл) Майка Йогансена від 27 жовтня 1937 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали малюнки, які українець створив у в'язниці 1974-го

Майже через 20 років справу письменника взялися переоглянути. Колеги Йогансена, що залишилися живими, свідчили, що ніколи не помічали за ним націоналістичних чи антирадянських проявів. Серед документів є лист Юрія Смолича та Олеся Гончара прокуророві УССР із проханням розглянути питання щодо реабілітації поета.

У висновку переогляду справи міститься інформація, що колишній працівник НКВД, який брав участь у розслідуванні справи, засуджений за антирадянську діяльність, зокрема й за побиття кадрів радянсько-партійного апарату. У березні 1958-го справу Майка Йогансена припинили за браком складу злочину.

Усі документи можна переглянути за посиланням.

Йогансена заарештували влітку 1937 року у власній квартирі будинку "Слово", зведеного коштом кооперативу літераторів. НКВД закидали поетові розмови з колегами на політичні теми під час виїздів на полювання. Підставою для звинувачень стали доноси знайомих і друзів. На допитах сам нікого не викрив. Заявив, що масові арешти українських письменників є результатами безсилля і розгубленості радянських керівників.

За це його звинуватили в участі в антирадянській націоналістичній організації, що мала на меті повалення радянської влади. Наче з 1932 року вербував людей і готувався виконувати теракти проти партійних діячів.

До розстрілу засудили на закритому засіданні Військової колегії Верховного суду СРСР 26 жовтня 1937-го. Вирок виконали за добу в київській в'язниці НКВД.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували кримінальну справу розстріляного чекістами поета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі