пʼятниця, 09 квітня 2021 18:18

Онук короля Греції, відвідував Київ - 10 фактів про принца Філіпа
5

31 липня 1947-го Лейтенант Філіп Маунтбаттен, чоловік принцеси Єлизавети, відновлює навчання у Королівській школі морських офіцерів у Кінгсморі в Хоторні, Вілтшир.
Принцеса Елізабет танцювє зі своїм нареченим, лейтенантом Філіпом Маунтбаттеном під час балу у Шотландії
Принцеса Єлизавета, пізніше королева Єлизавета II зі своїм чоловіком Філіпом, герцогом Единбурзьким, після їхнього шлюбу, 1947
Герцог Единбурзький направляє молоду дівчину через бар'єри, щоб передати квіти королеві під час прогулянки в Йорку.
Принц Філіп 2012-го

9 квітня у віці 99 років помер чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II принц Філіп.

Gazeta.ua підготувала 10 цікавих фактів про нього.

1. Принц Філіп був єдиним сином принца Андрія, сина короля Греції Георга I. При народженні мав титул принца Грецького і Данського. Охрещений у православ'ї. Належав до данського дому Глюксбургів.

2. Родина принца Андрія жила в Парижі. 1928-го Філіпа відправили до родичів у Лондон. У 1933-1935-х він навчався в школі в Німеччині, потім у Шотландії. У 1939-1940 роках вчився в Королівському військово-морському коледжі в Дартмуті. Отримав звання мічмана.

3. Філіп на Військово-морському флоті Великої Британії провів всю Другу світову війну. Брав участь у Критській операції, битві біля мису Матапан, Сицилійській операції. Служив на лінкорі Valiant, був заступником командира есмінця Wallace та Whelp. Був присутній в Токійській затоці під час підписання акту про капітуляцію Японії. Закінчив війну у званні старшого лейтенанта.

4. Під час навчання у коледжі познайомився з принцесами Єлизаветою і Маргарет. Вони були його чотириюрідними сестрами. Між Філіпом та Єлизаветою зав'язалося листування. Принцеса закохалась у чоловіка. Але він мав роман з американською акторкою Кобіною Райт. Та обрала кар'єру та перебралась у США. Філіп розпочав стосунки з Єлизаветою. 1946-го він попросив у короля Георга VI дозволу одружитися зі спадкоємицею престолу. Про їхні заручини офіційно оголосили 10 липня 1947 року. Перед шлюбом Філіп перейшов в англіканство.

5. Весілля Єлизавети та Філіпа відбулося 20 листопада 1947 року в Вестмінстерському абатстві. З боку принца запросили тільки матір, принцесу Алісу. Принц відмовився від титулів принца Грецького і принца Данського, прийняв британське підданство. У шлюбі в пари народилися четверо дітей: принц Чарльз - головний спадкоємець престолу, принцеса Анна, принц Ендрю і принц Едвард.

6. Єлизавета використовувала прізвище Філіпа Маунтбеттен. Але той офіційно не був королем. Прем'єр-міністр Вінстон Черчілль порадив королеві видати прокламацію, згідно з якою королівський дім повинен залишатися Віндзорським. "Я єдиний чоловік у країні, якому не дозволено давати своє прізвище власним дітям", - казав на це Філіп.

7. З 1956-го по 1957 рік Філіп подорожував навколо світу на борту судна HMY Britannia. Він відкрив Літні Олімпійські ігри 1956-го в Мельбурні. Відвідав Антарктику, ставши першим представником королівських родин, який перетнув полярне коло.

8. 1973-го принц Філіп з донькою Анною відвідав Київ. Спостерігав чемпіонат Європи з кінного спорту.

"Добре вивчивши з висоти планування міста, герцог зазначив, що столицю радянської України розділяє на дві частини прекрасна річка, а пляжі в центрі мегаполісу – це саме по собі диво", – згадував колишній голова Київського міськвиконкому Володимир Гусєв.

У ресторані "Прага" на ВДНГ принцу Філіпу сподобався український борщ з пампушками та котлети по-київськи. За обідом він випивав чарку горілки з перцем. "Найкращі келихи – довгі. Найкращі тости – короткі", - казав при цьому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єлизавета II удев'яте стала прабабою

9. Філіп був відомий своїм гумором. 1995-го він запитав шотландського інструктора з водіння: "Як вам вдається змусити місцевих водіїв не пити достатньо довго, щоб скласти іспит?"

У розмові зі студентом, що подорожував по Папуа - Новій Гвінеї, він поцікавився: "Так значить, вам вдалося залишитися не з'їденим?".

2002 року набув розголосу його жарт про колір краватки хлопчика. Той осліп після теракту. Королева запитала хлопчика, як багато він ще здатний бачити. "Судячи з цієї краватки, небагато", - сказав Філіп.

10. Під час святкування свого 90-річчя в червні 2011 року принц Філіп заявив про намір скоротити громадські функції. 4 травня 2017-го Букінгемський палац оголосив, що чоловік з осені перестане виконувати громадські обов'язки, покладені особисто на нього як на члена королівської сім'ї. Але принц як і раніше супроводжував дружину на багатьох публічних заходах.

Чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II принц Філіп помер 9 квітня у віці 99 років. Про це повідомили в офіційному Twitter монаршої сім'ї. Відомо, що принц Філіп занедужав 16 лютого і його госпіталізували на 4 тижні. Подробиці його хвороби не розголошували. Він переніс операцію на серці.

Зараз ви читаєте новину «Онук короля Греції, відвідував Київ - 10 фактів про принца Філіпа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі