четвер, 27 лютого 2020 08:20

Окупанти розстріляли українських націоналістів

Окупанти розстріляли українських націоналістів
У Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН. Фото: "День"

Німецькі окупанти 27 лютого 1942-го в Бабиному Яру розстріляли 621 представника українського націоналістичного підпілля. Урочище стало місцем масових розстрілів нацистами євреїв і циган, радянських військовополонених, в'язнів Сирецького концтабору та підпільників.

Бабин Яр — урочище на північно-західній околиці Києва. Територія мала довжину понад 2 км і глибину 50 м. Тут могли поміститись десятки тисяч трупів. Перший розстріл відбувся у вересні 1941 року. Розстріляно 752 пацієнта психіатричної лікарні імені Івана Павлова, яка була поряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бабиному Яру встановили пам'ятник "дорога смерті"

У Бабиному Яру розстріляли Олену і Михайла Теліг. Там також поховані тіла Івана Ірлявського, Івана Кошика, Тодота Черидниченко. Жертвами німецького терору стали біля півтисячі членів "Буковинського Куреня" ОУН. Розстрілювали нацисти українських священиків і монахинь.

За різними підрахунками, протягом 1941-1943 років там розстріляли і поховали від 70 до 200 тис. людей. За даними з архівів СБУ, тільки за 2 дні 29-30 вересня 1941 року у Бабиному Яру розстріляли 33 тис. 741 особу. Більшість із них були євреями.

Коли окупанти відступали, вони приховали велику кількість доказів своїх злочинів. Тіла в Бабиному Яру відкопали і спалили на відкритих "печах". Кістки перемелювалися на привезених з Німеччини машинах, попіл був розсипаний околицями.

Меморіал жертвам Бабиного Яру відкрили у Києві 5 жовтня 1991 року. Тут з 29 вересня 1941-го і до жовтня 1943 року німецька окупаційна влада знищила понад 100 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти розстріляли українських націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі