вівторок, 21 квітня 2020 08:22

Оголосили день національної жалоби за собакою

Оголосили день національної жалоби за собакою
Собаці Хатіко встановили пам'ятник у Токіо. Фото: shibuyabunka.com

В Токіо 21 квітня 1934-го встановили пам'ятник собаці Хатіко. Він став символом вірності і відданості. На відкритті був присутнім і сам пес. Тварина померла наступного року і в країні оголосили день національної жалоби.

Професор Імператорського університету в Токіо Хідесабуро Уєно назвав свого пса Хатіко – "восьмий" японською. Хідесабуро жив у передмісті – Сібуї. Щодня пес супроводжував господаря, куди б той не йшов. А коли добирався на роботу залізницею, проводжав його до вокзалу. Чекав, доки чоловік сяде у потяг, і вертався додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед польотом імена космонавтів змінили на російські

21 травня 1925 року у професора на роботі стався інфаркт. Його не врятували. Хатіко чекав на вокзалі до пізнього вечора. Потім ходив на станцію щодня, а ночував на ґанку професорського дому. Чекав його ще десять років. Газета надрукувала статтю про Хатіко. Після цього на станцію Сібуя щодня з'їжджалися сотні шанувальників. Собаці залишали харчі.

Відомий скульптор Теру Андо виліпив собаку в бронзі і встановив пам'ятник перед станцією Сібуя. Написав на ньому "Вірний собака Хатіко".

Собака помер 8 березня 1935-го неподалік вокзалу. Поховали поряд із могилою господаря.

Під час Другої світової війни 1944-го бронзову статую забрали на металобрухт для військових потреб.

З космодрому Байконур 19 серпня 1960 року відправили на орбіту космічний корабель "Супутник-5" з двома першими собаками-космонавтами на борту. Вони повернулися неушкодженими - Білка та Стрілка.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили день національної жалоби за собакою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі