четвер, 05 березня 2020 15:33

Одурманені Москвою селяни розібрали козацьку церкву

Віряни Московського патріархату розібрали козацьку Покровську церкву в селищі Лозова Шаргородського району Вінницької області. Її побудували 1702 року за часів гетьмана Івана Мазепи та фастівського полковника Семена Палія. Мала статус пам'ятки національного значення.

Храм займає громада Шаргородського благочиння Могилів-Подільської єпархії УПЦ МП, повідомляє портал "Релігія в Україні".

"Ми прибули до Лозової в той час, коли стара Покровська церква перестала існувати. Її було розібрано. Дяки коментували: "Да она вся гнилая, вот и разобрали - теперь соберем новую, из нових брёвен и будет как новая". Деякі з елементів виглядали дуже погано, але більшість ще можна було би використовувати, і це була би автентична, стара церква, із заміною пошкодженого. Як там було далі - ми не знаємо. Стверджувати, що старі колоди були використані у відновлені церкви, не можемо, бо бачили, як їх знищують. Коли розбирають старі зруби з метою їх перезібрати - їх маркують, роблять карту понівеченого - ми цього теж не побачили. Також невідома доля старого іконостасу, живий, чи вже "как новый", - розповіли у проєкті "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На даху храму знайшли давні ікони

"Кожну лекцію, кожен виступ про національну архітектуру XVIII ст. я починав, згадуючи цю невеличку, але особливу церковцю. Тепер – пустка! Хто ми тепер без неї?" - зазначив ексголова Ради у справах релігій при Кабінеті міністрів України Арсен Зінченко.

Автор: Facebook.com/Подільські_Мандри
  Автентичний вигляд зруйнованої церкви
Автентичний вигляд зруйнованої церкви
Автор: Facebook.com/Подільські_Мандри
  Зруйнування та підготовка місця під нову у квітні 2019-го
Зруйнування та підготовка місця під нову у квітні 2019-го
Автор: Facebook.com/Подільські_Мандри
  Нова церква, добудована у вересні 2019-го
Нова церква, добудована у вересні 2019-го
У Чернігівській області, на території Домницького Свято-Різдва Богородиці чоловічого монастиря, горів храм. Зайнявся в селі Домниця Менського району близько 6:50. Тоді рятувальники повідомили поліції. Домницький монастир становить наукову і художню цінність як рідкісний ансамбль споруд часів Мазепи і епохи розквіту класицизму.
Зараз ви читаєте новину «Одурманені Москвою селяни розібрали козацьку церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі