субота, 23 жовтня 2021 08:20

Обрали військового отамана

Обрали військового отамана
Павло Скоропадський скептично поставився до організації Вільного козацтва, згодом побачив у цьому значні перспективи Фото: mediahunters.tilda.ws

Командира 1-го Українського корпусу Павла Скоропадського обрали військовим отаманом українського Вільного козацтва 23 жовтня 1917-го. За рік став гетьманом України.

В Чигирині на Черкащині саме завершився Всеукраїнський з'їзд Вільного козацтва. Були присутні 200 делегатів, які представляли 60 тис. козаків Київщини, Херсонщини, Катеринославщини, Чернігівщини та Кубані. На ньому пропозицію обрати військового отамана вніс громадський діяч та лікар Іван Луценко.

Тоді рада старшин запропонувала на цю посаду організатора з'їзду Івана Полтавця-Остряницю. Той відмовився і запропонував зробити отаманом Павла Скоропадського, а почесним отаманом - Михайла Грушевського. Їх обрали одноголосно.

Скоропадський отримав вітальну телеграму, де йшлося про обрання. Він був на фронті. 29 квітня 1918-го у приміщенні київського цирку відбувся з'їзд хліборобів за участі понад 6 тис. делегатів з 8 губерній. Павла Скоропадського з'їзд оголосив гетьманом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові придушили заколот

Україну проголосили Гетьманською державою, встановили дипломатичні зв'язки з Австро-Угорщиною, Болгарією, Туреччиною, Данією, Персією, Грецією, Норвегією, Швецією, Італією, Швейцарією та Ватиканом. Антанта Гетьманат не визнала.

За гетьманської підтримки були засновані державні університети в Києві та Кам'янці-Подільському, 150 українських гімназій, Національний архів, Національна бібліотека. Скасував рішення Центральної Ради про конфіскацію великих маєтків. План їхнього викупу та розподілу між селянами так і не був реалізований, що викликало невдоволення поміщиків і селян. Поміщики поверталися до своїх маєтків і за допомогою гетьманських збройних загонів повертали собі землю.

Суспільство обурило, що до Австро-Угорщини та Німеччини вивозили велику кількість зерна, цукру та м'яса. Це призвело до падіння Гетьманату і зречення 14 грудня 1918-го самого Скоропадського. Він таємно виїхав за кордон де й помер.

Українська і Кубанська Народні Республіки підписали у Варшаві договір про співпрацю і визнання одна одної незалежними і суверенними державами 7 серпня 1920 року. Укладений договір мав символічне значення. Більшовики ліквідували Кубанську республіку ще 17 березня 1920-го.

Зараз ви читаєте новину «Обрали військового отамана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі