понеділок, 21 жовтня 2019 13:48

Обличчя застигло у часі: розкопали стелу, якій 5 тис. років

Людиноподібну кам'яну брилу знайшли біля селища Городківка на Вінниччині. Їй близько 5 тис. років.

"Нещодавно біля курганної групи поблизу Городківки натрапили на велику кам'яну плиту. Уважніше розглянувши, помітили незвичайну форму каменю, верхня частина має обриси обличчя людини, точніше, правої половини. Фото знахідки надіслали науковцям - фахівцям із археології. Відповідь підтвердила здогадку: це антропоморфна стела бронзової доби. Такі стели встановлювали на вершинах курганів", - розповіла краєзнавиця Валентина Гижко, передає Vinnytsia PP.

Стелу виготовили в епоху бронзи - III-II тис. до н.е. Її виорали під час сільськогосподарських робіт. Знахідку планують передати до фондів майбутнього музею селища Городківка або до іншого музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінь із риб'ячим хвостом і кентавр із сокирою - розкопали стелу, якій 1200 років

Автор: facebook
  Антропоморфними стелами прикрашали могильники-кургани
Антропоморфними стелами прикрашали могильники-кургани
Археологи виявили поселення IX ст. до н.е. у Києві. Вважають, що належить представникам чорноліської культури бронзової та ранньої залізної доби (X-VIII ст. до н.е.) Названа на честь місця першого відкриття - урочища Чорний Ліс біля річки Ільгунець у Кіровоградській області. Займались переважно землеробством.
Зараз ви читаєте новину «Обличчя застигло у часі: розкопали стелу, якій 5 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі