пʼятниця, 31 липня 2020 15:41

Німецьку залізницю хочуть покарати за співпрацю з нацистами

Німецьку залізницю хочуть покарати за співпрацю з нацистами
Сало Мюллер вимагатиме у німецької залізниці вибачень і компенсацій за співучасть у злочинах нацизму Фото: pixbay

Нідерландець 84-річний Сало Мюллер, який пережив Голокост, подав позов до суду на німецьку залізницю. Називає її відповідальною за перевезення в'язнів до нацистських концтаборів.

Мюллер вимагає від залізниці Deutsche Bahn вибачень та компенсації для 500 голландців, які також пережили Голокост, і для 5,5 тис. родичів тих, хто загинув, повідомляє The Guardian.

Сам чоловік втратив батьків, коли тих забрали до голландського транзитного табору Вестерборк, пізніше вони загинули у концтаборі Освенцім.

У листі до канцлера Ангели Меркель адвокат Мюллера пише, що спадкоємці німецьких залізниць військового часу мають моральне і юридичне зобов'язання визнати свою роль в стражданнях євреїв і ромів. Свого часу до таборів було перевезено близько 107 тис. голландських євреїв, жертви самі платили за проїзд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім'я Анни Франк 25 місяців переховувалася у друзів

"Я звинувачую залізничну компанію за свідоме перевезення євреїв до концтаборів і за вбивство їх жахливим способом. Я не можу здатися, тому що це завдає мені болю кожного дня. І я хочу, щоб цей біль нарешті пройшов", - заявив Мюллер.

Раніше він уже ініціював подібну справу. Торік за підтримки адвоката з прав людини Лісбет Зегвелд відсудив у нідерландської залізниці €50 млн на користь людей, які пережили Голокост, і родичів загиблих. Компанія Nederlandse Spoorwegen вибачилась і визнала свою причетність до злочинів.

У російському Ростові-на-Дону зсув після проливного дощу знищив найбільше в країні поховання жертв Голокосту. В адміністрації міста кажуть, що дорога, яка йде верхньою частиною меморіалу, не витримала напору води. Частину схилу між мармуровими пілонами змило.

Зараз ви читаєте новину «Німецьку залізницю хочуть покарати за співпрацю з нацистами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі