пʼятниця, 02 березня 2012 13:11

Неандертальці могли доплисти до Австралії

Неандертальці могли доплисти до Австралії

Європейські вчені кажуть, що неандертальці, судячи з усього, були хорошими мореплавцями. Цілком можливо, що їх навички в області освоєння морських просторів перевершували навички наших прямих предків, Homo Sapiens.

Нові знахідки палеонтологів з Греції вказують на те, що неандертальці цілком могли ще 100 тисяч років тому будувати човни, на яких вони перетинали Середземне море з півночі на південь і назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені припускають, що неандертальці вимерли через канібалізм

На сьогодні достовірно відомо, що неандертальці оселилися в середземноморських районах ще 300 тисяч років тому. Сліди їхньої присутності раніше були виявлені багато разів на материковій Греції, а також на її островах Лефкаc, Кефалонія і Закінф. Опинитися на островах неандертальці могли лише двома способами: або тоды тому ці острови були частиною материка, або до них просто допливли.

За словами Георга Ферентіноса з Університету Патри в Греції, острови сформувалися у їх нинішньому вигляді задовго до приходу туди неандертальців. Вчений каже, що 100 тисяч років тому рівень Середземного моря був на 120 метрів нижчим від нинішніх показників через наявність великих полярних шапок. Однак навіть з урахуванням цього, материк і острови були розділені протокою. Вона була довжиною у багато кілометрів, а її глибина доходила до 180 метрів. Іншими словами, подолати таку відстань вплав було неможливо.

Оцінки грецьких вчених показують, що неандертальці освоїли мореплавання і використовували його близько 50 тисяч років, що дозволило їм широко розселитися і досягти навіть Австралії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені дізналися, чи змішувалися люди і неандертальці

За оцінками дослідників, відстань між грецькими островами була невеликою - близько 12 кілометрів. Проте в результаті проведених далі досліджень сліди неандертальців були виявлені і на острові Крит, який знаходиться від інших найближчих островів на відстані більше 40 кілометрів.

Палеонтологи припускають, що неандертальці були першими мореплавцями й освоїли техніку плавання по воді навіть раніше за людей. Крім того, вчені підозрюють, що загалом історія морського освоєння як у наших предків, так і у неандертальців має більш давнє й широке коріння, ніж прийнято вважати зараз.

Зараз ви читаєте новину «Неандертальці могли доплисти до Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі