понеділок, 20 серпня 2018 08:55

Науковці зруйнували міф про Голодомор в Україні
4

"МАПА. Цифровий Атлас України"
Фото: "Голос Америки".
"МАПА. Цифровий Атлас України"
"МАПА. Цифровий Атлас України"
"МАПА. Цифровий Атлас України"

Від Голодомору 1932-1933 років найбільше постраждали не південні регіони, як вважають історики, а центр України. До такого висновку дійшли українські дослідники Гарвардського університету.

Учені провели унікальне розслідування в межах проекту "МАПА. Цифровий Атлас України", пише "Голос Америки".

"Найбільш суворий голод, найбільша кількість загиблих під час Голоду була на території сучасної Київської, Полтавської, Черкаської областей. Перед тим існувало уявлення, що більшість постраждали на півдні України. Бо південь був традиційний регіон, де через засухи голоди повторювалися. Голод 1932-1933 року не накладається на ту саму карту, на яку накладаються інші голоди. Він був штучним", - каже директор Українського дослідницького Інституту в Гарварді, професор Сергій Плохій.

Учасниця проекту демограф Наталія Левченко розповіла, що під час роботи дослідники зрозуміли, що корені голоду слід шукати у 1931 році.

"Ми провели таке дослідження для 391 району, які існували в межах тогочасного поділу України. Попередні результати показують, що була складна динаміка між хлібозаготівлями і колективізацією на обласному та районному рівнях. І починати треба не з 1932-1933 року, а з 1930-1931 року. У 1931-му році були наз'язані підвищені хлібозаготівлі на ті області, які не відігравали ключової ролі у зборі зерна", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батько замореного голодом 4-річного хлопчика записав відеозвернення

За словами науковців, найбільших людських втрат унаслідок Голодомору зазнали саме українці.

"Етнічна група українців має показники втрат щонайменше вдвічі вищі, ніж усі інші. Спочатку йдуть українці, потім поляки, потім росіяни, німці і євреї. Але українці йдуть набагато вище попереду усіх інших", - каже Левченко.

Російська пропаганда продовжує стверджувати, що Голодомор 1932-1933 років не був спрямований на винищення українців як етносу.

У шкільній програмі докладно вивчатимуть Голодомор 1932-33-х років. Міністерство освіти й науки України й Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" підписали меморандум. Ці освітні установи розроблятимуть і створюватимуть програму для середньої і вищої школи.

Зараз тему Голодомору учні вивчають у 10 класі в рамках дисципліни "Історія України"

Зараз ви читаєте новину «Науковці зруйнували міф про Голодомор в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі