субота, 18 серпня 2018 12:29

Нащадок австрійського імператора помер у в'язниці в Києві

У лікарні Лук'янівської в'язниці в Києві 18 серпня 1948 року помер Василь Вишиваний. Так, називав себе австрійський ерцгерцог Вільгельм Габсбург, прихильник самостійності України.

У галузевому державному архіві СБУ, колишньому архіві КДБ, зберігається документ "Спецповідомлення про хід слідства у справі агента англійської та французької розвідок Габсбург-Лотрінгена Вільгельма".

Це звіт міністра держбезпеки УРСР Сергія Савченка своєму шефові міністру держбезпеки СРСР Віктору Абакумову та керівнику України Микиті Хрущову. Документ під грифом "Цілком таємно" надруковано на машинці у чотирьох примірниках, пише ВВС.

Він датований 19 квітня 1948 року. В'язню залишалося жити рівно чотири місяці.

Автор: bbc.com
  Перша сторінка "Спецповідомлення про хід слідства у справі агента англійської та французької розвідок Габсбург-Лотрінгена Вільгельма"
Перша сторінка "Спецповідомлення про хід слідства у справі агента англійської та французької розвідок Габсбург-Лотрінгена Вільгельма"

Спецповідомлення починається так: "У вересні 1947 року Управлінням контррозвідки МДБ Центральної групи військ був заарештований у м Відні, а потім етапований в МДБ УРСР - Габсбург-Лотрінген Вільгельм, він же Вишиваний Василь".

Насправді, схопили його не у вересні, а 26 серпня 1947-го. На той час Відень перебував у радянській зоні окупації Австрії. Держбезпека полювала на Габсбурга-Вишиваного, зашморг з кожним днем стягувався дужче. Один за одним нещодавно щезли два його товариші.

Він вирішив тікати, але на залізничній станції Зюдбангоф чоловіка схопили троє невідомих "із червоними пов'язками" на рукаві й потягли до радянської комендатури. Так це зафіксувала австрійська поліція.

Більше втікача ніхто не бачив - крім слідчого і тюремників.

Арештованого повезли до Бадена, курортного містечка у 26 км на південь від Відня. Допитував майор Гончарук.

"На слідстві показав, що він є вихідцем з колишнього правлячого дому австро-угорської династії Габсбургів. Його батько Габсбург-Лотрінген Карл-Стефан в минулому командував австро-угорським флотом в Адріатичному морі. Колишній імператор Австро-Угорщини Франц-Йосиф є дідусем арештованого, а Карл І, який вступив на престол після смерті Франца-Йосипа, був його двоюрідним братом. Другий двоюрідний брат Бурбон Альфонс до 1930 року був іспанським королем, а племінник Габсбург Отто, який проживає в Америці, досі претендує бути королем Австрії", - йдеться у протоколі.

Автор: bbc.com
  Зліва Василь Вишиваний за рік до арешту (Відень, 1946), а справа він же за чотири місяці після ув'язнення (Київ, Лук'янівська тюрма, грудень 1947)
Зліва Василь Вишиваний за рік до арешту (Відень, 1946), а справа він же за чотири місяці після ув'язнення (Київ, Лук'янівська тюрма, грудень 1947)

1 липня 1948 року Габсбург-Вишиваний у тяжкому стані потрапив до лікарні Лук'янівської в'язниці - загострився застарілий туберкульоз легенів. Там за півтора місяці помер. Похований на Лук'янівському цвинтарі.

Нащадок трону Австро-Угорської імперії ерцгерцог Вільгельм Габсбург узяв псевдонім Василь Вишиваний. Під час Першої світової війни був полковником Українських січових стрільців. Воював проти царської Росії.

У військовій академії Вільгельм вивчав українську мову. Подорожував Гуцульщиною, цікавився її історією та культурою. Себе вважав українцем. Під формою носив вишиванку, яку йому подарували побратими. Так виникло прізвисько Вишиваний.

Зараз ви читаєте новину «Нащадок австрійського імператора помер у в'язниці в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі