пʼятниця, 27 листопада 2020 12:44

Наркобарон наказав збити пасажирський літак

27 листопада 1989 року в небі колумбійської Боготи підірвали Boeing 727-21. Загинули майже 110 осіб.

Теракт підготовлений людьми боса наркомафії Пабло Ескобара. Він хотів усунути політика Сесара Трухільо, який все-таки не сів у літак, став президентом Колумбії і домігся спочатку арешту, а потім і ліквідації найвідомішого злочинця кінця минулого тисячоліття.

  Літак до вибуху. Фото: ruspekh
Літак до вибуху. Фото: ruspekh

Літак авіакомпанії Avianca виконував регулярний внутрішній рейс під номером AV203 з Боготи в Калі тривалістю менше години. О 7:11 літак злетів зі смуги аеропорту і приступив до набору висоти. Через 5 хв., на висоті 4 км, у задній частині салону вибухнула бомба. Слідом прогримів ще один, більш потужний вибух: це здетонували пари палива. 2-й вибух розірвав авіалайнер на частини, які розкидало на кілька кілометрів уздовж схилів гір поблизу міста Соача.

На борт бомбу проніс чоловік у костюмі, який був разом із напарником. Вони зайняли місця над головним паливним баком. В останній момент чоловік покинув салон, а його напарник не встиг і став одним із загиблих у літаку.

  В результаті загинули 110 осіб. Фото: ruspekh
В результаті загинули 110 осіб. Фото: ruspekh

У відповідь уряд Колумбії початов проти Ескобара справжню війну.

По країні почалися рейди поліції, у ході яких знищувалися плантації коки, а також хімічні лабораторії з виробництва наркотиків. Серед загиблих в теракті виявилися 2 громадян США. Це дало привід адміністрації Джорджа Буша посилити розвідувальну діяльність з пошуків наркобарона.

Першим успіхом стало затримання 1991 року Дандені Муньоса Москери, також відомого на прізвисько La Quica. Він був головним убивцею в Медельїнського картелі і вважався основним організатором вибуху літака. Згодом окружний суд США засудив його до 10 довічних термінів і додатково ще на 45 років.

Після Москери почали полювати на Ескобара. До осені 1993-го Медельінській кокаїновий картель почав розпадатися під впливом влади, а за його главою велося безперервне полювання. 2 грудня 1993 року Ескобара вбили в результаті поліцейської операції в Медельїнського кварталі Лос Олівос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турки збили російський військовий літак

$18 млн знайшов племінник колумбійського наркобарона Пабло Ескобара - Ніколас Ескобар. Пакет було заховано у стіні одного з будинків його дядька.

Зараз ви читаєте новину «Наркобарон наказав збити пасажирський літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі