вівторок, 09 вересня 2014 17:10

Наполеон читав "Енеїду" - 245-річчя з дня народження Івана Котляревського

Сьогодні виповнюється 245 років з дня народження українського письменника Івана Петровича Котляревського.

Автор: shkola.ostriv.in.ua
 

Його поема "Енеїда" (1798) стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Він над нею працював чверть століття.

Іван Котляревський народився 9 вересня 1769 року. В 1789 році закінчив Полтавську духовну семінарію. Працював домашнім учителем у сільських поміщицьких родинах.

В 1806-1807 роках Котляревський в ранзі штабс-капітана брав участь у російсько-турецькій війні.

З 1810 року працював наглядачем "Будинку для виховання дітей бідних дворян".

У 1812 році під час походу Наполеона I Бонапарта на Росію Котляревський, за дозволом генерал-губернатора Я. І. Лобанова-Ростовського, сформував у містечку Горошині Хорольського повіту на Полтавщині 5-й український козачий полк (за умови, що полк буде збережено після закінчення війни як постійне козацьке військо), за що отримав чин майора.

Його "​​Енеїда" була в бібліотеці Наполеона. Великий князь Микола Павлович - майбутній цар Микола I - попросив собі аж два примірники. А дослідники підкреслювали, що "Енеїда" Котляревського була в бібліотеці Леніна.

В 1816-1821 роках був директором Полтавського театру. У 1818 році разом з В. Лукашевичем, В. Тарнавським та іншими входив до складу полтавської масонської ложі "Любов до істини".

Котляревський сприяв викупу М. С. Щепкіна з кріпацтва. Помер в Полтаві в 1838 році.

Зараз ви читаєте новину «Наполеон читав "Енеїду" - 245-річчя з дня народження Івана Котляревського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі