понеділок, 28 травня 2012 16:54

Найдавнішу згадку міста Вифлеєм знайшли на печатці
5

Печатка розміром з монету (1,5 см в діаметрі) була виявлена під час просіювання сміття, яке залишилося після археологічних розкопок біля стін Старого Єрусалима
Фото: Фото: nauka21vek.ru
Такими печатками відзначалися податкові надходження у вигляді срібла або сільськогосподарської продукції (наприклад, вина або зерна)
Печатка розміром з монету (1,5 см в діаметрі) була виявлена під час просіювання сміття, яке залишилося після археологічних розкопок біля стін Старого Єрусалима
Так виглядає Вифлеєм сьогодні
Так виглядає Вифлеєм сьогодні

Ізраїльські археологи викопали глиняну печатку, на якій нанесено назву міста Вифлеєм. Це означає, що цей населений пункт, в якому, за переказами, народився Ісус, існував як мінімум за 700 років до цієї знаменної події.

Печатка розміром з монету (1,5 см в діаметрі) була виявлена під час просіювання сміття, яке залишилося після археологічних розкопок біля стін Старого міста Єрусалима.

На ній три рядки: "бешава'ат" ("у сьомому"), "Бейтлехем" ("Вифлеєм") і символ, що позначає звук "х", який дослідники інтерпретують як закінчення слова "мелех" ("царю").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На мумії давньої людини знайшли найстаріші зразки крові

"Мабуть, в сьомий рік правління царя (Єзекії, Манасії або Йосії, точно невідомо) до нього з Вифлеєму надійшов якийсь вантаж", - говорить Елі Шукрон, керівник розкопок від Ізраїльського управління у справах старожитностей.

Такими печатками відзначалися податкові надходження у вигляді срібла або сільськогосподарської продукції (наприклад, вина або зерна).

Пан Шукрон підкреслює, що це перша згадка Вифлеєму, яка відноситься до періоду Першого храму (1006-586 роки до н. е.).

Біблія вперше згадує місто як місце смерті і поховання Рахіль, прародительки іудейського народу (Буття 35:19). Крім того, в Вифлеємі розгортається дія Книги Рут. Там же народився цар Давид, його нащадок по лінії прийомного батька Ісус є засновником християнської релігії.

Зараз ви читаєте новину «Найдавнішу згадку міста Вифлеєм знайшли на печатці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі