вівторок, 03 липня 2012 19:04

Найдавніший лук міг бути ознакою престижу - археологи

Найдавніший лук міг бути ознакою престижу - археологи
Знахідка є найдавнішим луком, розкопаним у Європі. Фото: uab.es

В неолітичному поселенні Ла-Драга, що на каталонському озері Баньолес (Іспанія), виявлений предмет, який не має аналогів у західній частині Середземномор'я.

Це лук, який відноситься до 5400-5200 рр. до н. е., тобто до раннього періоду існування поселення. Тим самим його можна вважати найстародавнішим неолітичним луком, знайденим у Європі.

Артефакт має 108 см в довжину. Виготовлений він із тиса ягідного (Taxus baccata), який слугував матеріалом для більшості неолітичних луків Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скарб галлів вартістю до $16 млн

Під час попередніх археологічних кампаній (2002 та 2005 роки) були знайдені залишки двох інших луків, які відносяться до того ж періоду, але, оскільки вони мають фрагментарний характер, їх характеристики неможливо проаналізувати. Тепер вимальовується більш чітка картина. Такі луки могли слугувати для різних цілей. Враховуючи, що полювання було не особливо поширеним у районі Ла-Драги, луки, можливо, були "престижними предметами" або ж бойовою зброєю.

Більшість неолітичних луків знайдено в Центральній та Північній Європі. Деякі фрагменти відносяться до кінця 6 тис. до н. е. (5200-5000 роки до н. е.), Але загалом вони поступаються за давністю знахідці з Ла-Драги на тисячу років.

Ла-Драга розташована в місті Баньолес, що в Пла-де-ла-Естані. Це одна з перших землеробських общин, яка облаштувалися на північному сході Піренейського півострова. Поселення знаходиться на східному березі озера Баньолес. Воно існувало приблизно з 5400 по 5000 рік до н. е. Ділянка, що займає 8 тис. м ?, тягнеться на 100 м уздовж берега і на 80 м на схід. Частина поселення прихована під водою. Розкопки ведуться з 1990 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні люди мали ген несприйняття молока, тому робили йогурти

Ла-Драга унікальна не лише своєю старовиною і значним періодом існування. Археологічні шари розташовані в анаеробному ґрунті, а це сприяло доброму збереженню артефактів. З Ла-Драгою можуть зрівнятися приозерні поселення 6 тис. до н. е. в Діспіліо (Греція) і Ла-Мармот (Італія).

Зауважимо, що поблизу озер неолітичні землероби того періоду воліли селитися в основному в Центральній Європі, а за межами цього регіону подібні пам'ятки рідкісні.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніший лук міг бути ознакою престижу - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі