вівторок, 14 лютого 2023 10:15

Знахідка змінила уявлення про древніх людей

Знахідка змінила уявлення про древніх людей
Археологи знайшли інструменти, якими користувався підвид давніх людей. Фото: BBC

У Кенії археологи виявили одні з найдавніших кам'яних знарядь.

Їхній вік налічує 2,9 мільйона років, повідомляє BBC.

Знахідка доводить, що знаряддя праці використовували не тільки предки Homo Sapiens, але й інші види ранніх людей.

Інструменти використовували для розчленування великих тварин, таких як бегемоти, та для подрібнення рослин, коренеплодів, фруктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстарішою похованою людиною Африки виявилася 3-річна дитина

На місці знахідки знайшли два великих зуби. Вони належать вимерлому виду людиноподібних, відомому як парантроп.

Раніше вчені вважали, що знаряддя олдувайської культури використовували лише предки Homo Sapiens. Але на місці розкопок на острові Хома на заході Кенії не виявили скам'янілостей Homo Sapien.

"За допомогою цих інструментів можна роздавити їжу краще, ніж це зробить зуб слона, і розрізати її швидше, ніж іклом лева. Олдувайська технологія зробила такий еволюційний прорив, як начебто ранні люди отримали додатковий набір зубів за межами свого тіла, вона відкрила нашим предкам новий вибір їжі в африканській савані", – сказав старший автор дослідження професор Рік Поттс зі Смітсонівського національного музею природної історії.

Американські дослідники визначили за допомогою георадарів місце розташування залишків дерев'яного форту індіанців на Алясці. Він був останнім бар'єром кланів тлінкітів проти російських колонізаторів у XIX ст.

Зараз ви читаєте новину «Знахідка змінила уявлення про древніх людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі