четвер, 06 лютого 2020 17:58

Наче вчора знятий - відреставрували фільм, якому 120 років

Наче вчора знятий - відреставрували фільм, якому 120 років
Один із найдавніших фільмів показали у 4К 60 fps. Фото: youtube.com

Менеджер з продукту видавничого дому "Комітет" Денис Ширяєв випустив оновлену версію короткометражного фільму братів Люм'єрів "Прибуття поїзда на вокзал Ла-Сьота". Прем'єра фільму відбулася 1896 року. Вважається одним із перших фільмів в історії кіно.

Для переведення фільму у розширення 4К та 60 кадрів/сек. фахівець використав додаток Gigapixel AI, штучний інтелект якого заповнює прогалини у зображеннях та відновлює чіткість. Також використав безкоштовну програму Dain для інтерполяції відсутніх кадрів. Йому вдалося усунути смуги, бульбашки, плями та інші шуми з оригінального відео, повідомляє meduza.io

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брати Люм'єри не вірили в кіно

Міська легенда стверджує, що, коли глядачі вперше споглядали на екрані потяг, що "їхав на них", вони кричали і в паніці бігли із зали. Натомість немає жодних доказів того, що так реагували. Не було жодних повідомлень про це у пресі чи поліції. Попри міфотворчість, один із перших динамічних шедеврів братів Люм'єрів все ж викликав велику сенсацію.

Ще 1883 року молоді Луї й Огюст Люмьєри налагодили в Ліоні виробництво желатинових фотопластинок з використанням броміду - їх фабрика виробила 216 тис. фотопластинок. Після створення знімального апарату обидва брати взяли активну участь у створенні перших фільмів. Разом із Люм'єрами над новою технікою працював інженер Жюль Карпантьє, який сконструював перший проєкційний апарат для демонстрації їхніх стрічок.

Перший публічний сеанс було проведено в Парижі 22 березня 1895 року, однак днем ​​народження кіно офіційно вважається 28 грудня того ж року, коли в Grand Café на бульварі Капуцинів відбувся перший комерційний показ фільмів Люм'єрів.

Зараз ви читаєте новину «Наче вчора знятий - відреставрували фільм, якому 120 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі