середа, 20 січня 2021 13:45

На зораному полі знайшли старовинний гребінь

На зораному полі знайшли старовинний гребінь
В полі знайшли гребінь, який, можливо, належав графині Ніні Канкріній Фото: tsn.ua

Дослідники виявили гребінь з фірмовим клеймом у вигляді черепашки в селі Веселянка Запорізької області. На знахідку натрапили, коли оглядали поле, зоране наприкінці 2020 року місцевим фермером.

Припускають, що предмет належав графині Ніні Канкріній, адже неподалік того місця в XIX ст. розташовувався її родинний маєток. Фахівці також встановили, що гребінь виготовили на німецькій фабриці Schildkrot. Та почала роботу 1873 року і незабаром стала найвідомішим виробником предметів з целулоїду у світі, передає ТСН.

Історики розповіли, що землі сіл Григорівки та Веселянки у спадок отримали сини міністра фінансів російської імперії Єгора Францевича Канкріна. Тут жили родини Олександра і Віктора Канкріних. У різні часи чоловіки обіймали посади голів земських управ, мирових суддів, ватажків дворянства тощо. Син Віктора Іван з 1908-1912 роки служив губернатором Бессарабії.

Графиня Ніна Канкріна народилась 7 лютого 1887 року у Веселянці. Її батьком був ватажок місцевого дворянства Іван, а матір'ю - його двоюрідна сестра Марія. Жінка померла при пологах. Ніну охрестили в храмі Святої Катерини в Царициному Куті. Дівчинка стала улюбленицею батька й мала гарні стосунки з братами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали найбільшу золоту знахідку із Закарпаття

Фамільний склеп графа Олександра Канкріна знайшли в селі Григорівка біля Запоріжжя в червні 2020 року. Про склеп і залишки кам'яного фундаменту церкви XIX ст. повідомляла заступниця директора Охоронної археологічної служби інституту археології Академії наук України Оксана Дровосєкова.

"Спільними зусиллями Охоронно-археологічної служби України і ГО "Ритон" проводиться археологічна розвідка на місці, де була розташована церква, побудована поміщиком Олександром Канкріним 1871 року. Ми знайшли кам'яний фундамент і фамільний склеп Канкріних", - розповідала вона.

Поховання було за вівтарною частиною.

Зараз ви читаєте новину «На зораному полі знайшли старовинний гребінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі