середа, 16 вересня 2020 09:31

На шахті випробували ядерну бомбу

На шахті випробували ядерну бомбу
1979 року на шахті "Юнком" провели підземний ядерний вибух Фото: 112.ua

16 вересня 1979-го у східному крилі шахти "Юнком" у Юнокомунарівську - тепер Бунге, провели підземний ядерний вибух. Експеримент отримав назву "Кліваж".

Його метою було зниження напруги в гірничому масиві. На шахті фіксували велику частоту раптових викидів вугілля, породи і газу. Контрольований вибух мав перешкодити цьому.

Потужність ядерного заряду складала 0,2-0,3 Кт. Його підірвали о 9:00 ранку на глибині 903 м. між вугільними пластами "Дев'ятка" та "Цегельний". Перед тим усіх людей евакуювали до навколишніх поселень. В результаті вибуху утворилася порожнина радіусом близько 6 м. зі значно більшою зоною дроблення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атомну бомбу випробували на солдатах

Експеримент завершився успішно. Фахівці спостерігали значне зниження частоти викидів, а радіація була на фоновому рівні. Вугілля у шахті добували ще 23 роки, а про вплив радіації ніхто не згадував.

2018 року у так званій ДНР вирішили затопити шахту "Юнком". Учені наголошують, що такі дії можуть спричинити радіоактивне забруднення підземних вод і призвести до всеєвропейської екологічної катастрофи.

За 3 км від села Хрестище Красноградського району на Харківщині 9 липня 1972-го підірвали ядерну бомбу. Експеримент "Факел" засекретили, постраждалі не отримали компенсацій і особливого статусу.

Там відкрили поклади природного газу об'ємом 300 млрд кубометрів. 1971-го він вирвався назовні. Генсек Леонід Брежнєв для зупинки газового фонтану наказав провести ядерний вибух, щоб погасити стовп вогню та засипати свердловину. Всіх людей військові вивезли за межі 8-кілометрової зони. Вранці ядерний пристрій здетонував.

Зараз ви читаєте новину «На шахті випробували ядерну бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі