вівторок, 13 лютого 2018 04:20

На першій антрактичній станції побудували аеродром та поселення полярників

На першій антрактичній станції побудували  аеродром та поселення полярників
Антрактична станція "Мирний". фото: Вікіпедія

13 лютого 1956 року в Антарктиді відкрили першу радянську наукову станцію "Мирний", названу на честь одного з кораблів Першої російської антарктичної експедиції Белинсгаузена – Лазарєва. До 1971 року станція була головною базою радянських досліджень в Антарктиді.

З 1957 року по 1959 роки 65 країн домовилися послати свої експедиції в Антарктиду, побудувати наукові станції й провести різноманітні дослідження. В Антарктиді зараз побудовано більше 60 науково-дослідних станцій.Там забороняється будувати промислові й венні об'єкти. Весь континент надається вченим для досліджень, тому Антарктиду називають континентом учених.

5 січня 1956 року судно "Об" 1-й Радянської Антарктичної експедиції підійшло до узбережжя в районі острова Хасуелла, де було вибрано місце для будівництва станції. відкрита станція "Мирний". зараз там побудовали 21 будівлю та аеродром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Дзвінки по $ 6 за хвилину: українець розповів про життя в Антарктиді

Перше антарктичне село було зведено за два місяці. Ще до відкриття обсерваторії за допомогою авіації почалося вивчення навколишніх районів. У польотах і під час посадок проводилися геологічні, гляціологічні, магнітні та метеорологічні спостереження, виконувалася аерофотозйомка. 25 лютого літак з Мирного побував в районі Південного геомагнітного полюса, де планували створити станцію "Схід". На початку квітня з Мирного в глиб континенту вийшов перший санно-тракторний поїзд. Наступала полярна зима, швидко скорочувався період світлого часу. Пройшовши за місяць більше 370 км, учасники походу заснували внутрішньоконтинентальну станцію "Піонерська".На схід від Мирного на узбережжі була створена база "Оазис" та ще дві внутрішньоматерикові станції "Схід" і "Комсомольська". Радянська антарктична експедиція, поряд з Антарктичною програмою США, стала одним з найбільших дослідницьких проектів в південній полярній області.

У 1992 р. Росія оголосила себе правонаступницею володіння антарктичними станціями колишнього Радянського Союзу і відмовила Україні в передачі жодної з них. 26 жовтня 1993 року було утворено Український антарктичний центр. Того року Велика Британія виявила бажання передати свою станцію Фарадей на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу одній із "неантарктичних" держав. 20 липня 1995 р. в Лондоні Посол України у Великій Британії С. Комісаренко підписує міжурядову угоду про передачу антарктичної станції Фарадей Україні.

Антарктида - найхолодніший материк землі. 21 липня 1983 року на радянській станції "Восток" було зафіксовано найнижчу температуру на Землі -89,2 градуса. 95% території вкрито крижаним панциром, середня висота якого складає 2 тисячі метрів. Офіційною датою відкриття Антарктиди називають 16 січня 1820 року. У цей день до її крижаного узбережжя пристали дві шлюпки "Восток" і "Мирний" - російської експедиції під керівництвом Фаддея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва.

Зараз ви читаєте новину «На першій антрактичній станції побудували аеродром та поселення полярників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі