четвер, 27 лютого 2020 14:51

На місці вдалої битви українців відкрили меморіал

У селі Вовчухи Городоцького району Львівської області відкрили та освятили меморіал "Героям Вовчухівської офензиви". Операція відбулась у лютому 1919-го та стала однією з найуспішніших, проведених Українською галицькою армією.

Меморіал має вигляд українського герба – тризуба. Всередині нього двоє військових. Посередині напис: "Героям Вовчухівської офензиви. Від вдячних нащадків", - повідомляє ІП "Діло".

Пам'ятник звели у рамках програми "Охорона і збереження культурної спадщини Львівської області на 2018-2020 роки". Він має символічне значення для кожного українця, адже засвідчує, що як 100 років тому українці відстоювали, так і сьогодні відстоюють свою незалежну державу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська галицька армія провела Чортківську офензиву

Автор: dilo.net.ua
  Відкрили меморіал, присвячений Вовчухівській битві
Відкрили меморіал, присвячений Вовчухівській битві

Вовчухівська операція проти поляків почалася 16 лютого 1919 року. У наступ пішли дві ударні групи УГА. Одна рухалася з Дрогобицького напрямку на села Долиняни, Вовчухи, хутір Коців. Інша – з боку села Івано-Франкове в бік села Бар та Судової вишні. Вибивши з Вовчухів розквартировану там польську залогу та зайнявши пануючі висоти, українці взяли контроль над великою ділянкою залізниці. Поляки опинились у скрутному становищі. Заручившись підтримкою свого союзника Антанти, стали просити перемир'я та сіли за переговори.

Для переговорів Антанта вислала до Львова місію на чолі з генералом Бертелемі. Дотримуючись перемир'я, українські вояки пропустили потяг місії без перевірки, повіривши на слово. А в потягу виявилися 14 тисяч карабінів з амуніцією. Отримавши підкріплення і підтримку Європи, поляки в березні перейшли в контрнаступ - і ми втратили Вовчухи та Судову Вишню. На жаль, армія УГА не мала звідки черпати резерви. Центральна Україна в цей час відбивала наступ більшовиків.

Зараз ви читаєте новину «На місці вдалої битви українців відкрили меморіал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі