середа, 27 січня 2021 14:08

На купюрі $20 з'явиться новий портрет

На купюрі $20 з'явиться новий портрет
Адміністрація Джо Байдена відродила план Барака Обами щодо заміни портрету президента Ендрю Джексона зображенням Гаррієт Табмен Фото: foxnews.com

Казначейство США здійснює кроки щодо заміни портрета президента Ендрю Джексона зображенням афроамериканської аболіціоністки Гаррієт Табмен на купюрі в $20. Жінка вивела на свободу понад 300 темношкірих рабів.

Попередньо ідея заміни портрету виникла 2016 року та належала президенту Бараку Обамі. Так планували удостоїти честь раба-втікача, замість президента-рабовласника. Пізніше Дональд Трамп заблокував рішення Обами та показово розмістив портрет Джексона в Овальному кабінеті. Тепер зміною портрету зайнялася адміністрація новообраного президента США Джо Байдена, інформує The Guardian.

"Міністерство фінансів вивчає способи прискорити цей процес. Важливо, щоб наші гроші відображали історію та багатоманітність нашої країни", - зазначила прессекретарка Білого дому Дженніфер Псакі.

Відомо, що Гаррієт Табмен була аболіціоністкою XIX ст. та політичним активістом. У 27 років втекла з рабства, а потім взяла участь у порятунку сотень рабів, зокрема своєї родини, через Підпільну залізницю - так називали таємну систему, за допомогою якої організовували втечі темношкірих рабів з рабовласницьких штатів Півдня на Північ і до Канади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: То чи треба скидати пам'ятник Колумбу?

Ще 2015 року Мінфін США заявляв, що планує замінити портрет політика Александера Гамільтона на десятидоларових банкнотах. Але ініціативу прибрати з грошей одного із засновників американської фінансової системи сприйняли негативно. Однак тоді з портретом 7-го президента США Ендрю Джексона на двадцятці, за якого відбувалося масове знищення індіанців, американці погодилися розлучитися.

Планували внести зміни й у дизайн десяти- та п'ятидоларових банкнот. На $10 хотіли зберегти портрет Александера Гамільтона, а на звороті банкноти планували намалювати лідерів руху за права жінок. На п'ятидоларовій банкноті хотіли розмістити лідерів руху за громадянські права.

Останніми жінками на американських грошах були колишня перша леді Марта Вашингтон - зображена на срібному сертифікаті в $1 - 1891-1896 роки, та корінна американка Покахонтас - зображена на груповому портреті на купюрі в $20 - 1865-1869 роки.

Зараз ви читаєте новину «На купюрі $20 з'явиться новий портрет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі