Ексклюзиви
неділя, 30 вересня 2018 08:20

На корпусі першого підводного човна розписався президент

На корпусі першого підводного човна розписався президент
Перший в світі підводний човен Наутілус. Фото: Navsource.org

Перший атомний підводний човен "Наутілус" спустили в США на воду 30 вересня 1954 року. Американська програма будівництва ядерних енергетичних установок була запозичена в Третього Рейху. Після війни вчені використовували проекти німецьких підводних човнів.

В липні 1951 года Конгрес виділив кошти на будівництво першого човна з ядерною установкою. Інженери розробили детальний проект корпусу човна. Для цього човна був запроектований ядерний реактор потужністю 15 000 к.с. Президент Гаррі Трумен офіційно розпочав процес будівництва човна названого "Наутілусом". Тоді президент залишив свої ініціали на сталевій пластині для легкого корпусу човна. Він мав округлий ніс і форму корпусу й корму з двома гвинтами. Великий діаметр човна (8,5 метра) забезпечував великий простір всередині, з трьома поверхами в більшій частини корпусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша спроба анексії кримських земель була невдалою

Випробування корабля виявилося величезним успіхом в плані продуктивності. Пізніше "Наутілус" виконав найшвидшу подорож під водою в історії — коли за 90 годин, з середньою швидкістю 15,3 вузла, подолав відстань у 1381 морських миль (2559 км). Після декількох походів на краю Арктики під льодом і однієї перерваної спроба допливти до Північного полюсу, човен після відправлення з військово-морської бази Перл Гарбор. Він ппроплив під Північним полюсом і доплив до Великої Британії. Це був першим в історії успішним досягненням кораблем вершини світу. 3 березня 1980 оку "Наутілус" було виведено з флоту ВМФ. Його активна служба тривала до 1979 року, він пройшов близько 490770 морських миль (800000 км). Човен переданий музею на верфі в місті Гротон.

Росія почала будівництво греблі в Керченській протоці від Таманського півострова (Росія) у напрямку міста Керч до українського острова Тузла 29 вересня 2003 року. Уряд України розцінив будівництво греблі як посягання на суверенітет держави.

Зараз ви читаєте новину «На корпусі першого підводного човна розписався президент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути