пʼятниця, 19 жовтня 2012 14:49

На Донеччині знайшли інструменти середньовічного коваля

Автор: Фото: rezerv.narod.ru
  Середньовічні щипці та ножиці
Середньовічні щипці та ножиці

При розкопках хазарського городища в районі села Сидорова Донецької області археологи знайшли комплект інструментів стародавнього ремісника 10 століття.

Якраз тоді тутешні володіння Хозарського царства стали все частіше піддаватися нападам з боку сусідів: кочівників-половців і Русі, яка ще тільки набирала силу. Найімовірніше перед одним з таких набігів древній умілець похапцем зібрав все найцінніше і сховав, сподіваючись потім повернутися.

Археолог Едуард Кравченко прокоментував знахідку: "Це було для нього все, він був майстер, інструменти були дуже рідкісні, для нього це була головна цінність, тому що з ними він міг завжди заробити собі на життя".

Олександр Кюре, художник-реставратор донецького краєзнавчого музею, повністю поринув у роботу. Справжній скарб - так кажуть археологи про дещо грубо оброблені шматки металу. Сьогодні, через тисячу років, для істориків цей набір - залізні кліщі, ножиці й елементи кінської упряжі - неймовірна знахідка:

"Ножиці по металу - предмет, досить рідко зустрічається, - як зручно зроблена рукоять, прямо лягає в руку".

Мистецтвом середньовічних майстрів захоплюються не тільки поціновувачі старожитностей. Як залізні речі змогли уникнути корозії і зберегтися після стількох років у землі - не перестають дивуватися і сучасні знавці ковальської справи.

Євген Лавриненко, секретар гільдії ковалів Донецька, зазначив: "Стародавні ковалі уміли дужедобре обробляти метал, багато секретів загублені, деякі відновлюються, але сучасні ковалі іноді дивуються, наскільки успішно це мистецтво було розвинуте в стародавні часи".

Поруч з ним в історичному шарі археологи виявили християнський хрест - прямо серед мусульманських поховань. Ця знахідка - впевнені фахівці - змушує заново переосмислити наші уявлення про Хазарський каганат. Мабуть, в цій стародавній державі мирно уживалися представники найрізноманітніших релігійних конфесій.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині знайшли інструменти середньовічного коваля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі