вівторок, 29 січня 2013 18:56

На Дніпропетровщині переорюють давні кургани

На Дніпропетровщині переорюють давні кургани
Фото: photoukraine.com

Під час планової перевірки фахівці Держфінінспекції України виявили під Дніпропетровськом багаточисельні факти переорювання стародавніх курганів. Обстеження проводилося в Дніпропетровському районі, який кільцем охоплює обласний центр. Тут виявлено 402 кургани з похованнями різних періодів, які до цього часу не були взяті на баланс органами місцевої влади, пише газета "День".

Розпорядження про оформлення охоронних угод було видане районною адміністрацією ще в грудні 2010 року, проте землекористувачі не квапляться. Ймовірно тому, що чиновники дивляться на це крізь пальці. Відповідно, не забезпечений і належний захист археологічних пам'яток, які вважаються об'єктами культурної спадщини.

Комісія вивчила особливості проблеми на території п'яти сільрад і виявила 76 переораних курганів. Тим самим, з вини землекористувачів, які обробляють ці ділянки, державі завдано збитків на суму майже 43 млн. гривень. За результатами перевірки інформація про стан археологічних пам'яток направлена в органи прокуратури, повідомляє прес-служба Держфінінспекції в Дніпропетровській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи вивчають останки царів першої в світі кочової імперії

"Справді, під час перевірки були встановлені подібні факти, причому не лише на території одного району, — говорить директор Дніпропетровського обласного центру охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик. — Заходи з метою збереження пам'яток культурної спадщини повинні були вжити органи районної влади, сільради і землекористувачі, проте весь ланцюжок так і не був вибудуваний, тому кургани переорювали. Це означало поступове руйнування курганів, їх нівеляцію на місцевості та знищення поховань у самому насипі, хоча головне поховання — під курганом, як правило, залишалося. Зрозуміло, що таким чином завдається непоправної шкоди вивченню історії та культури стародавніх народів, які колись населяли територію України".

Переорювання курганів особливо посилилося після розпаювання земель у ході аграрної реформи, що почалася наприкінці 90-х років. Проте, за останнє десятиріччя була проведена велика робота по виявленню пам'яток історичної спадщини.

"Якщо в радянські часи на обліку перебувало близько 7,5 тисячі курганів, то в ході інвентаризації об'єктів культурної спадщини були виявлені ще тисячі пам'яток. Торік така робота була в цілому завершена. Сьогодні нам відомо вже 13 тисяч курганів. Завдання полягає лише в тому, щоб зберегти цю спадщину", — відзначила Л. Голубчик.

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині переорюють давні кургани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі