пʼятниця, 17 вересня 2021 01:13

На березі водосховища знайшли піч віком 1 тис. років

На березі водосховища знайшли піч віком 1 тис. років
У Херсонській області провели розкопки. Фото: facebook.com/n.z.hortica

На території пам'ятки Кам'янська Січ у селі Республіканець Бериславського району Херсонській області знайшли господарську піч, якій понад 1 тис. років.

Розкопки проводили працівники Національного заповідника "Хортиця", повідомляють у Facebook

"Цього року на ерозійній ділянці берега Каховського водосховища, в південній частині мису Стрілка, було винайдено об'єкт, який попередньо можна датувати часами Середньовіччя, початком існування Київської Русі. Об'єкт, який частково втрачено руйнаційними процесами берегоутворення, виявився господарською піччю. Близько 1 тис. років тому ця піч використовувалась для приготування їжі, причому раціон давніх рибалок складався переважно з м'яса птиці та риби, про що свідчить заповнення господарських ям навколо печі", - йдеться у дописі.

Пічка мала форму кола зі сплющеною верхівкою. Її основу виклали вапняковим каменем та обмазали глиною. Піч використовували тривалий час. У давнину люди тричі ремонтували її нижню частину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили унікальний курган зі скарбами різних цивілізацій

"Цей рік приніс багато цікавого матеріалу, серед якого речі козацького побуту – глиняні люльки, гончарний посуд, скло, металеві речі та інше. Винайдені речі поширюють уявлення про козацтво та його побут наприкінці XVIII ст. Про них ми розкажемо трохи згодом", - додали у заповіднику.

Знахідки віком 2 тис. років передала інспекція по охороні пам'яток історії та культури у Херсонський краєзнавчий музей. Артефакти виявили під час троьх рятувальних експедицій Інституту археології Національної академії наук України.

Зараз ви читаєте новину «На березі водосховища знайшли піч віком 1 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua