вівторок, 09 лютого 2021 13:50

На березі річки виявили глечик зі срібними монетами
5

У Туреччині знайшли давні монети
Фото: Courtesy of Elif Özer / Aizanoi Excavation Directorate
У Туреччині знайшли давні монети
У Туреччині знайшли давні монети
У Туреччині знайшли давні монети
У Туреччині знайшли давні монети

У Туреччині археологи знайшли давньоримські монети, заховані у глечик.

"Вік 651 монети становить близько 2100 років, але, незважаючи на це, текст і зображення, вигравірувані на них, усе ще можна прочитати. Ця знахідка є унікальною колекцію. Цілком імовірно, що високопоставлений військовий прибув в Айзаной і закопав ці монети тут з невідомої нам причини", - сказала Еліф Озер, археологиня з Університету Памуккале в Туреччині, пише Live Science.

Археологи знайшли глечик на березі річки в Айзаноі у вересні 2019 року. Їм вдалось ідентифікували 439 срібних денаріїв і 212 кістофорових срібних монет з Пергама.

"Багато монет карбували в південній Італії. Вони датуються 75 і 4 роками до нашої ери. На них зображені портрети римських імператорів, серед яких Цезар, Брут, Марк Антоній, а зворотна сторона розповідає іншу історію", - зазначила Озер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території залізничного вокзалу виявили залишки храму

На одній з монет є сцена з троянським героєм Енеєм. Він несе царя Анхиза на спині. Це сцена з "Енеїди" Вергілія, у якій Еней виносить свою сім'ю з палаючої Трої.

Дослідники відправили скарб в Музей анатолійських цивілізацій в Анкарі.

У Туреччині археологи відкопали статую священика. Скульптурі близько 2 тис. років. Її виявили під землею в турецькій провінції Денізлі, у стародавньому місті Лаодикія.

Зараз ви читаєте новину «На березі річки виявили глечик зі срібними монетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі