Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2020 11:02

Мовознавець провів у таборах 31 рік

Мовознавець провів у таборах 31 рік
Мовознавець Святослав Караванський критикував русифікацію української освіти. Склав словники синонімів української мови та словники складної лексики Фото: wikipedia

24 грудня 1920 року в Одесі народився український мовознавець, поет та перекладач Святослав Караванський. Третину життя відсидів у радянських тюрмах і таборах, як політв'язень.

Караванський закінчив школу в рідному місті, а 1938 року, будучи сином інженера, вступив до Одеського індустріального інституту. Там натомість зацікавився літературою й іноземними мовами. 1940 року самостійно пішов служити до Червоної армії, щоб після того без перешкод вступити на філологічний факультет.

Під час Другої світової потрапив в полон до німців, а звільнившись повернувся до Одеси. Вступив на бажаний факультет та познайомився із молодими членами ОУН, які вели таємний гурток. Захопився ідеями організації та долучився до підпілля під псевдо "Бальзак". Утримував невелику книгарню.

1944 року виїхав до Румунії, а згодом його десантували з літака назад на територію СРСР. Через декілька днів Караванського заарештували за спроби відновити зв'язок із колишніми гуртківцями. Пропонували співпрацю - доносити про настрої студентів, але відмовився. Тоді передали до військового трибуналу, який 7 лютого 1945 року присудив 25 років таборів за "зраду Батьківщини". Вирок відбував в Магадані, на Печорі, Колимі, в Мордовії. У вільний від примусової роботи час займався літературною діяльністю, працював над складанням великого словника українських рим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Кучмою, Стусом та племінником Петлюри - опублікували раритетні фото мовознавця Юрія Шевельова

19 грудня 1960 року Караванського звільнили за амністією. На той момент відсидів 16 років і 5 місяців. Повернувся до Одеси, де продовжив навчання та одружився з Ніною Строкатою, яка займалась мікробіологією. Завершив роботу над словником, самотужки підібравши 60 тис. римованих пар слів. Виступав проти русифікації шкіл та ВУЗів, писав численні критичні статті та навіть до лідерів компартій інших країн. За це його заарештували повторно.

Спочатку відправили досиджувати невідбутий термін - 8 років і 7 місяців. Потім дали ще 8 років. Загалом відсидів 31 рік. Незадовго перед звільненням його прийняли до правозахисної Української Гельсінкської групи.

30 листопада 1979-го вільний Караванський із дружиною емігрували до США. У відповідь радянська влада позбавила їх громадянства. Мовознавець продовжував роботу над філологічними працями, поетичними збірками, виступав на радіо.

Святослав Караванський помер 17 грудня 2016 року в міста Балтимор. Із початку російської агресії підтримував українців морально і матеріально.

19 грудня 1919 року народився український перекладач Микола Лукаш.

Він перекладав на українську мову класичні твори світової літератури "Фауст" Йоганна Вольфганга Ґете, "Пані Боварі" Гюстава Флобера, "Собака на сіні" Лопе де Веги, "Декамерон" Джованні Боккаччо, поезії Роберта Бернса, Поля Верлена. Лукаш перекладав з 18 мов. Уклав картотеку лексико-фразеологічних матеріалів для майбутнього словника української мови. Збирав матеріали до фразеологічного та синонімічного словників, словника українських прізвищ, словника евфемізмів. Після його смерті зібрані матеріали було втрачено.

Зараз ви читаєте новину «Мовознавець провів у таборах 31 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути