четвер, 05 грудня 2019 12:29

Москва підтримала створення народної республіки в Польщі

Руську Народну Республіку Лемків проголосили у селищі Флоринці - тепер Новосондецького повіту у Польщі 5 грудня 1918 року. Нове державне утворення протрималось до 1920 року.

Після ліквідації Австро-Угорської імперії, в західній Лемківщини відбулися народні віча. Обрані на них ради об'єдналися у "Верховний Лемківський Союз" у Горлицях. Політично вони дотримувалися "русинської" антиукраїнської орієнтації. Підсилювали її православні священики-москвофіли.

Лемки-українці відхилили ідею об'єднання із Західноукраїнською Народною Республікою та вирішили приєднатись до Росії.

"Не хочему бути ні з поляками, ні з мадярами, ні з габсбургськими українцями". - заявили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальні фото найбільшої військової операції армії УНР

  Лемки не захотіли приєднуватися до ЗУНР
Лемки не захотіли приєднуватися до ЗУНР

Утворили тимчасовий уряд на чолі з адвокатом Ярославом Качмачиком. Завели власну печатку з написом "Руська Народна Республіка". Із Росії почали надходити кошти на розвиток молодої держави. Поляки ж прагнули використати її проти українців.

Розуміючи неможливість приєднання до Росії в період громадянської війни, лемки вирішили домовитись за автономію у складі Чехословаччини разом із Підкарпатською Русю. Проти цього виступив карпатський губернатор Григорий Заткович, оговтались й поляки.

У березні 1920 року польські військові захопили територію республіки і ліквідували її. Лідерів засудив польський суд, як сепаратистів. Проте згодом всі вони були виправдані бо не чинили опору та виконували рішення свого населення.

Акт злуки УНР та ЗУНР підписали 22 січня 1919 року в Києві.

"Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народня Республіка (Галичина, Буковина; Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка", — йшлося в ньому.

Злука відбулась за бажання та ініціативи українців. Розуміли, що єдність — обов'язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії. Із заходу атакували поляки, зі сходу — більшовики. Українці об'єдналися, щоб дати відсіч.

Зараз ви читаєте новину «Москва підтримала створення народної республіки в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі