вівторок, 21 лютого 2012 16:25

Могилі кошового Івана Cірка загрожує спотворення - історики

Пам'ятці національного значення - меморіалу на могилі кошового отамана Івана Сірка загрожує спотворення. Про це заявляють краєзнавці й історики, повідомляє Радіо Свобода.

Могила отамана Сірка знаходить на Дніпропетровщині у селі Капулівка біля Нікополя.

Вже кілька років біля могили і пам'ятника точаться суперечки. Місцева влада та фонд "Славетна Січ" розробили концепцію відтворення біля меморіалу "Чортомлицької Січі". Комплекс планують як великий культурний і туристичний центр – з куренями, вежами, торгово-ремісничим передмістям. Там хочуть проводити козацькі фестивалі, а туристам пропонувати цілу низку послуг, зокрема, ночівлю у курені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самійло Величко виводив українців від сарматів і хозарів

Проект не проходив фахової експертизи та громадського обговорення, його історична і культурна цінність викликає сумніви. Однак влада переконує, що проект не приховують від громадськості та фахівців.

Два об'єкти з проекту (сторожова вежа і дерев'яна каплиця) вже з'явились біля пам'ятки зусиллями однієї з місцевих козацьких організацій. Співробітник Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень Олександр Харлан називає ці об'єкти "бутафорськими" та вважає, що вони спотворюють історичне місце, оскільки закривають пам'ятник собою.

"Вежа і капличка – це негарний приклад того, як можна увічнювати пам'ять...Гіпотетичні реконструкції – це лише для туристів, але, на жаль, не для держави, не для народу, не для суспільства. Треба розробляти проекти і затверджувати, залучаючи фахівців, щоб не виникало таких поганих прикладів, як на Хортиці, ця "протосіч", яка не має нічого спільного з історією", – додає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Жовтих Водах до татарського полону потрапили 3000 поляків

Натомість у Нікопольській райдержадміністрації всі звинувачення відкидають. Зазначають, що публічних слухань дійсно не було, але сам проект презентували публічно ще у жовтні 2011 року. Новий об'єкт, за задумом авторів, допоможе приваблювати туристів і заробляти кошти на збереження самої могили отамана.

"Цю ідею збираються втілити в життя упродовж 2012 року. Авторами та ініціаторами є засновники спеціально створеного фонду "Славетна Січ". На території будуть розміщені церква, будинок кошового та будинок писаря, козацькі курені, корчма, містечко ремісників, навіть майстерня з виготовлення козацьких чайок. Там є поле, наскільки я розумію, там буде якась частина землі виділена", – повідомила виконувач обов'язків начальника відділу культури РДА Леся Усенко.

Історики та краєзнавці наполягають, що вже зведені вежу й капличку треба прибрати, адже могила кошового має бути суто меморіальним комплексом.

Зараз ви читаєте новину «Могилі кошового Івана Cірка загрожує спотворення - історики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі