вівторок, 27 липня 2021 08:21

Місто звільнили від ворога

Місто звільнили від ворога
Радянські війська увійшли до Львова в ході Львівсько-Сандомирської операції 1944-го. Фото: photo-lviv.in.ua

Радянські війська зайняли Львів 27 липня 1944-го. Місто зробили адміністративним центром Львівської області УРСР.

1944-го лінія фронту в Західній Україні проходила по лінії Ковель-Тернопіль-Коломия. На обороні стояла німецька група армій "Північна Україна" з штабом у Львові. Згідно з радянським планом наступу передбачалися два головних напрямки ударів на Раву-Руську та Львів.

Після бою та повного розгрому німецьких частин під Бродами 19 липня, радянські війська перейшли у наступ на Львів. Спроба радянського командування зайняти місто танковими арміями закінчилася невдачею. Лише 27 липня при підтримці польських повстанців, радянські війська захопили Львів та Перемишль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партизани зупинили 13 німецьких гарнізонів

Українська повстанська армія приготувалася до війни з новим окупаційним режимом. Після відступу німці залишили техніку та зброю, яку забрали повстанці.

В результаті Львівсько-Сандомирської операції радянські війська зайняли Західну Україну та частину Польщі.

Під час операції AB-Aktion нацисти у Львові 4 липня 1941 року розстріляли 45 вчених та професорів. Заарештованих вивели на узгір'я Вулецьких пагорбів до заздалегідь викопаної ями. Чоловіків підводили до неї та розстрілювали.

У 1943 року пройшла акція ліквідації слідів нацистських злочинів на окупованих територіях. Могилу з останками розстріляних розрили та спалили останки в таборі у Лисиницькому лісі.

Зараз ви читаєте новину «Місто звільнили від ворога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі