четвер, 17 червня 2021 21:34

Міськрада використовує маніпуляції для назви проспекту іменем радянського ідола

Міськрада використовує маніпуляції для назви проспекту іменем радянського ідола
Рішенням облдержадміністрації 2016 року проспект Жукова у Харкові перейменували на Григоренка. Фото: glavcom.ua

У Харкові триває боротьба за назву проспекту, який раніше носив ім'я маршала Георгія Жукова. 2016-го йому присвоїли ім'я генерала Петра Григоренка. Останній більше пов'язаний з Харковом, але міськрада використовує маніпуляції на суді проти нього.

"Харківська міська рада відстоює проспект Жукова всупереч закону про декомунізацію. І робить це дуже завзято. Мені не відомі випадки, де б відбувалося стільки судів щодо перейменування вулиці", - розповіла Gazeta.ua керівниця Північно-східного територіального відділу Українського інституту національної пам'яті, історикиня Марія Тахтаулова.

16 червня Харківський окружний адміністративний суд скасував перейменування проспекту маршала Жукова на честь генерала Петра Григоренка. Представники міської ради у суді заявляли, що постать генерала Петра Григоренка неоднозначна та має білі плями у біографії. Тому виступають проти нього.

"Це маніпуляції, які дуже сумнівні з точки зору історичної справедливості, - пояснює Марія Тахтаулова. - Надзвичайно прикро, що використовуються такі формулювання. Подібне можна почути про ветеранів російсько-української війни – ніби є військові, які заслуговують на вшанування, а інші – ні. Ділять на кращих та гірших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "М'ясник" проти правозахисника - хто такі Жуков і Григоренко

Григоренко – всесвітньо відомий дисидент, борець за права кримських татар, пройшов через радянську каральну психіатричну медицину. Брав участь у Другій світовій війні, бойовий генерал. Його особа пов'язана з Харковом – навчався у місцевому політесі, пізніше неодноразово навідувався сюди по роботі. Подібних фактів про Жукова мені не відомо. Навіть не брав участі у бойових діях біля міста, операцією по звільненні від нацистів керував Конєв. Проспект у Харкові назвали на честь Жукова, бо він був радянським ідолом.

Місцеві вже втомилися від цієї історії, яка триває більше двох років. Це четвертий суд. Всі хочуть, щоб залишили у спокої проспект і припинили інсценізацію з перейменуванням. Хочуть жити на проспекті Григоренка, до якого вже встигли звикнути. Рішення по ньому прийняли ще 2016 року, вже позмінювали документи. Відбулася повна імплементація рішення голови облдержадміністрації, таблички змінили. Ці безпідставні суди дратують і викликають несприйняття".

Юридичний відділ облдержадміністрації має намір подавати апеляцію на рішення Харківського окружного адміністративного суду.

2016-го у рамках виконання закону про декомунізацію проспект Маршала Жукова перейменували на проспект Петра Григоренка. 8 травня 2019-го на сайті Харківської міськради зареєстрували електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я маршала Жукова.

Мер Харкова Геннадій Кернес заявив про підтримку петицій і закликав їх підтримати також місцевих жителів. 19 червня міськрада повернула проспекту Григоренка ім'я Жукова. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник нардепа Андрія Білецького, який просив скасувати рішення міськради. Із заявою до поліції після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк. Нацполіція Харківської області відкрила кримінальне провадження щодо рішення депутатів Харківської міськради повернути проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

Зараз ви читаєте новину «Міськрада використовує маніпуляції для назви проспекту іменем радянського ідола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі