четвер, 29 липня 2021 16:31

Місце масових розстрілів заллють асфальтом. Історики протестують
6

На місці поховання жертв комуністичних репресій на Шостому кілометрі Овідіопольського шосе біля аеропорту Одеси почали будівництво.
Фото: "Думская"
Біля будівництва поставили вагончик "Муніципальної варти"
Роботи не узгоджували з міжвідомчою робочою групою з питань увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій

На місці поховання жертв комуністичних репресій біля Одеси почали будівництво.

Сюди завезли екскаватор і асфальтоукладальник, під'їхали вантажівки з бітумом, поставили вагон "Муніципальної варти" з біотуалетами та викосили траву на місці можливого поховання, передає "Думская".

Роботи не узгоджували з міжвідомчою робочою групою з питань увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій. Члени групи наполягали на чіткому плануванні розкопок з призначенням відповідальних і звітами про роботу. У підсумку уклали "волонтерський договір" з додатковою угодою, якого ніхто не бачив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці розстрілу упівців побудували супермаркет

На засіданні робочої групи 22 липня з'ясувалося, що працювати на похованні планують волонтери. Бюджетних коштів вони не потребують. У дослідженнях хоче брати участь ГО "Військово - історичний клуб "Військова доблесть", який очолює Олександр Івченко. Він каже, що залучив пошуковців з інших областей. Історик і краєзнавець Олександр Бабіч, що входить у робочу групу, попросив не поспішати з розкопками.

Голова регіональної комісії з реабілітації при Одеській обласній державній адміністрації Лідія Ковальчук каже, що без відповідної підготовки, відповідної документації та дозволів роботу починати не можна.

"Не можна допустити того, що сталося 2008 року, коли підняли останки 1086 людей, а потім завантажили в мішки та тримали в контейнері кілька років. Потрібно провести грамотне, професійне комплексне наукове дослідження цієї ділянки: визначити та задокументувати метод пошуку, призначити відповідальних за кожен відрізок роботи", - сказала вона.

Тепер з'ясувалося, що роботи можуть розпочатися без відповідної документації. Робітники почали асфальтувати ділянку, де в 1937-1938 роках стояли розстрільні бараки спецпідрозділу НКВД.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик виявив свідчення масових убивств біля Одеси

Присутні на місці розкопок не могли сказати, хто відповідальний за роботи.

2008-го в рамках державної програми по увічненню пам'яті жертв війни та масових репресій до Одеси приїхали співробітники підприємства "Меморіали України". Вони провели розкопки на цій території. Тоді ексгумували кістки 1086 осіб. Але незабаром їх відрядження закінчилася, останки упакували в целофанові мішки, склали в металевий контейнер і тримали так до 2011 року.

Георадарне дослідження місця масових поховань жертв комуністичних репресій на 6-му км Овідіопольського шосе біля аеропорту Одеси почало давати результати. На цій ділянці в 1930-1940-х функціонував спецоб'єкт НКВД, де проводили масові страти. Влада міста хоче перемістити сюди гаражні кооперативи.

Зараз ви читаєте новину «Місце масових розстрілів заллють асфальтом. Історики протестують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі